No menu items!

Dicţionar LGBT – partea II (L-T)

Acelasi autor

Tu mergi la Bucharest Pride?

Astăzi începe a 10-a ediţie a paradei LGBT Bucharest Pride şi încă sunt indecis dacă voi participa sâmbăta viitoare la evenimentul culminant al acestei...

Reacţii la declaraţiile Mihaelei Rădulescu

A durat ceva, dar am strâns cele mai importante ştiri, postări de pe bloguri şi postări de pe Facebook sau Twitter apărute în legătură...

Dezbatere naţională! Your host tonight: Răduleasca

   Cred că deja ştiţi despre declaraţiile recente ale Mihaelei Rădulescu despre comunitatea LGTB, dacă nu, oricum, le analizăm puţin mai jos şi discutăm şi...

Nu mai asculta radio, omule!

Există muzică şi după TOP 40 Kiss FM! Gusturile mele muzicale n-aş zice că sunt foarte comune, dovadă că am găsit de-a lungul timpului puţine...

3(trei) gânduri despre bisexualitate

Prietena mea cea mai bună mă sună într-o seară să-mi spună că un prieten de-al ei tocmai i-a spus că e asexual! Fata asta...
Tudor
Tudor
Age: 23 Status: Out and Proud (...and NOT single) Hobbies: reading quality journalism, modern art and old music, positivity and urban exploration

Aici aveţi a doua parte a postării cu definiţii de interes pentru membrii comunităţii LGBT. Vă reamintesc că definiţiile apar într-o broşură  elaborată de specialiştii de la Asociaţia Accept şi ECPI (Centrul Euroregional pentru Initiative Publice) într-o broşură adresată persoanelor transgender din România. Broşura poate fi consultată la acest link: Broşura “Trans în România” (feb. 2014 – document PDF, 57 pag.)

 

LGBT (IQ) – Un acronim pentru ”Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transgender”. Este văzut din ce în ce mai des într-o formă extinsă, pentru a include și Intersex și Queer (LGBTIQ). Este preferabilă folosirea acestui termen decât a expresiei „minorităţi sexuale”, care este prea generală şi poate include orice grup care are un comportament sexual minoritar- pedofilii, zoofili etc.

Norme – Valori de bază, așteptări și idealuri într-un context social sau într-un grup, care definesc ceea ce este acceptabil, adecvat sau pozitiv într-o anumită societate, la un moment dat.

Operații/tratamente de reatribuire de gen – Termen folosit în jurisprudenţa recentă a Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru a desemna ansamblul de tratamente şi operaţii la care recurg persoanele trans care îşi doresc acest lucru. Termenul este tradus din englezescul gender reassignment. Unele organizaţii sau instituţii folosesc interşanjabil termenul „operaţii/tratamente de reatribuire de sex”.

Orientare sexuală – Capacitatea unei persoane de a simți atracție emoțională și sexuală și de a avea relații intime și sexuale cu indivizi de gen diferit, de același gen sau de ambele genuri. Orientarea sexuală nu trebuie confundată cu identitatea de gen. Persoanele transgender pot fi heterosexuale, lesbiene, gay sau bisexuale.

Persoane trans – Un termen-umbrelă care include persoanele transsexuale, transgender și persoanele care se travestesc. De obicei termenul include şi persoanele intersex. Alteori, persoanele intersex sunt denumite explicit („persoane trans şi intersex”) – tocmai pentru a sublinia că există diferenţe între cele două categorii.

Prejudecată – Atitudine bazată pe percepții stereotipice cu privire la un grup sau o comunitate. Prejudecățile pot duce la discriminare și sunt adesea, deși nu întotdeauna, negative. Prejudecățile sunt, de cele mai multe ori, bazate pe zvonuri, presupuneri, credințe culturale și normative și sentimente, mai degrabă decât pe informații și fapte concrete.

Queer – În cultura LGBT, unele persoane aleg să se definească drept Queer – dorind să sublinieze faptul că nu se recunosc în nici una dintre etichetele folosite de obicei pentru a categorisi orientarea sexuală sau genul cuiva.

Reatribuire de gen / tranziţie (la persoanele trans) –  Este un proces de a modifica sexul atribuit unei persoane la naştere și de a trece prin schimbări fizice și de expresie pentru a-și exprima identitatea de gen. Reatribuirea de gen include unele dintre sau toate ajustările următoare: coming out-ul față de familie, prieteni, colegi, schimbarea prenumelui și a genului în documentele oficiale, terapie hormonală și posibil intervenţii chirurgicale (cel mai adesea pentru modificări ale pieptului/sânilor și organelor genitale)

Roluri de gen – Un set de norme și aşteptări comportamentale sociale care sunt considerate adecvate pentru o persoană de un anume sex, în contextul unei culturi specifice. Rolurile de gen diferă foarte mult între culturi și se transformă de-a lungul istoriei.

Stereotip – O percepție bine determinată și caricaturizată, ce sugerează că toți membrii unui anumit grup au aceleași trăsături, fără să se acorde atenție trăsăturilor individuale. Astfel, stereotipurile sunt descrieri dintr-o singură perspectivă ale unor grupuri și, la fel ca în cazul prejudecăților, pot duce la discriminare.

Stigmatizare – Actul de a eticheta pe cineva ca fiind inacceptabil social, perceput de societate ca fiind diferit de ceea ce este considerat normal și etichetat conform normelor setate de majoritate. Asta poate cauza un sentiment de excludere dintr-un grup și de lipsă de apartenență.

Straight – (în engleză) Un termen colocvial folosit ca atare şi în Romania pentru persoane heterosexuale.

Transfobie – Un termen folosit pentru orice sentiment de dezgust, opinie negativă sau comportament bazat pe teamă irațională, ură sau alt sentiment negativ față de persoanele trans. Transfobia se poate manifesta în discursuri, infracțiuni motivate de ură sau în alte practici discriminatorii, hărțuire împotriva persoanelor trans sau a celor care se definesc ca având gen variabil.

Transgen (transgender, în engleză) – Termen general pentru indivizi ai căror identitate de gen sau expresie de gen diferă de norma genului stabilit la naștere, incluzând persoane transsexuale (care intenționează să treacă, trec sau au trecut prin procesul de reatribuire de gen pentru a trăi permanent în genul cu care se definesc); persoanele care se travestesc (care poartă haine ce sunt asociate în mod tradițional cu celalălt gen, ocazional sau regulat); persoanele intersex; androginii (persoanele care nu au identități bazate pe polarizarea genurilor sau care nu se identifică drept bărbat sau femeie) sau persoane care au gen variabil.

Transsexual – O persoană care intenționează să treacă, trece sau a trecut prin procesul de reatribuire de gen, care poate sau nu să includă tratament hormonal și operație. Un transsexual este persoana care se simte 24 ore din 24 ca aparţinând celuilalt gen decât cel înregistrat în certificatul de naştere. Travestit Un termen, folosit uneori peiorativ, care descrie o persoană care adoptă (ocazional) hainele, înfățișarea și comportamentul asociate în societate cu genul opus. Actul în sine este o formă a expresiei de gen și nu are neapărat legătură cu sau nu este un indicator al orientării sexuale sau identităţii de gen. De multe ori, persoanele care se travestesc se simt confortabil cu sexul atribuit la naștere și nu doresc să îl schimbe.

Previous article
Next article
Vezi si...

Ce ne facem… fetelor?

După o săptămână de lucru oamenii tind ca la sfârșitul săptămânii să deraieze de la programul plicticos pe care îl numim și "job". Din nefericire, în ziua de azi a nu avea un job care să îți asigure un trai cât de cât, este echivalent cu moartea (tocmai de...

Articole din aceeasi categorie