Un copil-minune in lumea muzicii, Wolfgang Amadeus Mozart a inceput sa cante pentru aristocratia Europei si si-a compus primele lucrari la varsta de sase ani. 30 de ani mai tarziu, aflat la apogeul carierei, a murit dupa o scurta suferinta la Viena.
Langa Mozart se afla un tanar asistent, caruia ii dadea instructiuni pentru a incheia ultima sa compozitie, un recviem. A fost chemat un preot, apoi un medic; la 12:55 dimineata, pe data de 5 decembrie 1791, Mozart murea. Peste nici doua luni ar fi implinit 36 de ani.
Pe 30 septembrie, 1791 (cu doua luni inainte sa treaca in nefiinta) a fost premiera la “Flautul fermecat” (Die Zauberflote) cu Mozart insusi la pupitrul orchestrei, si a repurtat un mare succes de public, dar si de critica. Printre admiratori se numara si Salieri, care l-a insotit pe Mozart la o reprezentatie ulterioara si – dupa cum i-a scris Mozart cu mandrie lui Constanze – i-a declarat ca nu mai vazuse un “spectacol atat de frumos si incantator”.
Aceasta opera este povestea unui cuplu de indragostiti (Tamino si Pamina) care trebuie sa treaca prin incercari magice inainte de a fi impreuna. La un moment dat Regina Noptii (mama Paminei) ii da un cutit Paminei pentru ca acesta sa il omoare pe Sarastro.
Aceasta arie (Der Hölle Rache) este una foarte celebra dar si foarte grea de interpretat deoarece soprana care se incumeta sa incerce trebuie sa poata urca pana la octava F6. Prima care a interpretat acesta arie a fost Anna Hofer née Webber (la varsta de 19 ani), cumnata lui Mozart. Cele mai celebre interpretari apartin urmatoarelor soprane: Dame Joan Sutherland, Diana Damrau, Natalie Dessay, Cristina Deutekom, Lucia Popp, Edda Moser, Edita Gruberova, Sumi Jo, Rita Streich, Cheryl Studer, Luciana Serra, Beverly Sills si Erika Miklósa. June Anderson interpreteaza acesta arie in the filmul “Amadeus”.
Aici aveti textul din aceasta arie:
Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen,
Tot und Verzweiflung flammet um mich her!
Fühlt nicht durch dich Sarastro
Todesschmerzen,
So bist du meine Tochter nimmermehr.
Verstossen sei auf ewig,
Verlassen sei auf ewig,
Zertrümmert sei’n auf ewig
Alle Bande der Natur
Wenn nicht durch dich
Sarastro wird erblassen!
Hört, Rachegötter,
Hoert der Mutter Schwur!
Va doresc o zi frumoasa!
Robert
IMPRESIONANT! Oameni haruiti de Dumnezeu! Merci Robert… pt alegere! Si ca sa inchei… “Spune-mi ce-ti place, ca sa-ti spun cine esti!”
Sa fii iubit!!!
Draga Anca, cu placere!
dragul meu, cu germana cum ramane? ne traduci si noua versurile?
am fost l afestivalul Enescu, si m-am bucurat ca aveam traduse versuri de Goethe si cele din Carmina Burana, asa ca, pls!
MIM: am incercat, aproximativ e cam asa:
Razbunarea Iadului fierbe in inima mea
Moartea si disperarea ard in jurul meu
Daca Sarastro nu prin tine va simti
Durerea mortii
Atunci nu vei mai fi fiica mea niciodata.
Dezmostenita vei fi pentru totdeauna,
Abandonata vei fi pentru totdeauna,
Pierduta pe veci
Cu toata natura
Daca nu de mana ta
Sarastro va pieri!
Ascultati, Zei ai Razbunarii
Ascultati blestemul unei mame!
In fine, doar cineva cine stie germana f. bine cred ca poate face corecturile de rigoare. Acolo la “cu toata natura” … cred ca mai degraba se refera la radacinile familiale ale Pominei… chiar nu imi pot da seama. Apoi in “Razbunarea Iadului fierbe in inima mea” ar merge mai bine “colcaie”:
A COLCĂÍ pers. 3 cólcăie intranz. rar 1) (despre lichide) A fierbe cu clocote; a clocoti. 2) (despre fiinţe) A se mişca fără întrerupere, grăbit şi haotic (pe acelaşi loc); a foi; a mişuna; a forfoti; a foşgăi; a furnica; a roi; a viermui; a foşni. /Onomat.
In fine, sa ne dumireasca cineva care stie germana.
MULTUMESC FAIN !
dar, daca esti bun, ai cumva detalii despre inregistrarea asta? Un link ceva? As vrea concertul integral… Poate il gasesc, daca am ceva detalii…
Merci inca o data!
pai invitam pe Ram… sa ne traduca corect..ca deja sunt in ceatza
Draga Robert,
scuze, reascultand bucata respectiva am avut timp sa recitesc comentariul tau, in care scrii ca fragmentul e din filmul Amadeus; scuze, si mii de multumiri!
mim: video-ul nu e din filmul Amadeus.
DVD-ul se gaseste pe Amazon: Mozart – Die Zauberflöte / Keenlyside, Roschmann, Hartmann, Damrau, Selig, Allen, Sir Colin Davis, Covent Garden (2003)
Costa $21.97.
Pup.
MULTUMESC!
DUPA CE-L CUMPAR, TE ANUNT!
Eheeeei, dragii mosului, cu aria asta mai exista o inregistrare si mai celebra de prin anii 40… cintareata se numeste Florence Foster Jenkins care, cum scriu criticii vremii, nu s-a lasat intimidata, in interpretarile ei, de intentiile si indicatiile compozitorilor. Merita ascultata, eu unul ma tavalesc pe jos de fiecare data. Iar Woody Allen, inspirat de cariera ei muzicala, a scris piesa si a turnat filmul “Bullets over Broadway”, care merita si el vazut. Vi le recomand pe amindoua 😀
Revenind la interpretari serioase: Dupa ce m-am obisnuit cu versiunea lui Nikolaus Harnoncourt si cu Regina lui, interpretarea de fata, care de altfel nu e rea deloc, nu m-a convins foarte tare. Din pacate, nu cunosc nici o inregistrare video a Flautului Fermecat cu Harnoncourt, dar aria razbunarii precis ca e usor de gasit pe niscaiva CDuri.
Salut. Am o mare rugaminte pt Robert, sau oricine m-ar putea ajuta..eu sunt in ultimul an la conservator, si imi fac lucrearea de licenta in “Opera flautul fermecat”; si caut cu disperare orice amanunt legat de aceasta opera, de la analiza formei, pana la elementele masonice prezente in opera. Am facut rost de partitura generala, dar e f greu sa o analizezi, asa ca daca stie cineva unde as putea gasi mai multe materiale (critici muzicale, cursuri, doctorate, masterate, poze cu afisul operei, video-uri etc.) va rog mult sa ma anuntati. Va voi fi foarte recunoscator. Astept un raspuns ori pe acest blog, ori pe e-mail-ul: vlad_pvp2000@yahoo.com