In majoritatea cazurilor de depresie, simti ca nimeni din intreaga lume nu este in stare sa te inteleaga. Sau, pe de alta parte, simti ca nu-ti pasa de nimeni si de nimic. Acest lucru se intampla de cele mai multe ori cand nu ai pe nimeni in jurul tau, sau cand nu esti in stare sa accepti complimentele si aprecierile ce ti se aduc.
Depresia poate surveni si ca urmare a pierderii unui status social (o concediere, sa zicem) sau dupa o cearta in familie. De asemenea, depresiile mai pot aparea si dupa o despartire de o persoana cu care ai fost impreuna pentru mult timp. Acest tip de depresie este diferit de sentimentul de tristete. Tristetea vine ca urmare a unei intamplari nefericite, sa zicem moartea cuiva drag. Oamenii tristi care jelesc pierderea unui prieten, de exemplu, sau pierderea locului de munca, jelesc ceva timp insa intr-un final trec peste. Cand o persoana nu poate sa scape de tristete, aceasta intra in depresie.
Psihanalistii spun adesea ca depresia este o forma avansata a tristetii, o reflexie spre exterior a urii interioare, a unei lupte ce se da in interiorul unei persoane. Cu alte cuvinte, esti suparat pe iubitul ce a murit, pe seful care te-a concediat, sau pe proprietarul care te-a dat afara din casa. Ura, insa, se manifesta in interiorul tau de cele mai multe ori. Chiar daca aceasta teorie este precisa sau nu, terapiile prin care pacientul invata sa-si controleze ura sunt cele mai bune cand vrei sa treci peste o depresie. Ura ce este lasata sa iasa la suprafata poate “anula” sentimentul de lipsa de putere, de nulitate, pe care il poate avea o persoana depresiva.
Cand treci peste depresie, simti din nou ca traiesti. Teoria psihanalista a urii reprimate este probabil prea ingusta pentru a cuprinde toate cauzele depresiei in randul barbatilor gay. In mod cert, o cauza majora a depresiei este homofobia cu care ne confruntam (acest tip de depresie este numit “depresie invatata”). Inca din copilarie, barbatii gay au invatat ca si-au dezamagit parintii prin faptul ca sunt gay si ca nu vor avea copii. Homosexualii sunt invatati inca de mici ca sunt pacatosi, sunt invatati de lege ca sunt niste infractori. In felul acesta, este usor de inteles de ce multi barbati gay au crescut intr-o maniera depresiva. Un tanar gay uneori se simte respins si neiubit de parinti, rude, prieteni si de comunitatea la scara larga.
O depresie acuta e cauzata, insa, de anumite intamplari. De exemplu, pierderea unui iubit sau a unui prieten apropiat din cauza unei boli sau a unui accident. Homosexualii, in special cei care au fost activi sexual intre anii 1980-1990, au vazut cu ochii lor cum prietenii si rudele gay mor din cauza HIV-ului, ei ramanand puternici pana cand nenorocirea se intampla. Abia atunci, depresia incepe sa ii loveasca cu putere. Este posibil sa aibe nevoie de ajutor specializat si consiliere ca sa mearga mai departe. Depresia cronica ii afecteaza pe oameni pe tot parcursul vietii lor. Uneori, aceasta este episodica, si poate dura de la cateva luni la ani. Pentru altii, depresia incepe in adolescenta si nu cedeaza niciodata. Depresia cronica poate fi de intensitate slaba, fiind intotdeauna acolo, sau poate fi mai severa, iar in acest caz un barbat gay poate pune la indoiala sensul vietii, ceea ce uneori poate duce la sinuciderea persoanei respective. Psihologii de renume cred ca depresia cronica are la baza niste reactii chimice, cel mai probabil survenind pe linie paterna. Alte tipuri de depresii au diferite cauze, cu toate ca nimeni nu le stie cu siguranta. Unii barbati devin depresivi din cauza unuia dintre parinti. Asta inseamna ca un tanar mosteneste lipsa de incredere de sine si sentimentul de nepotrivire in societate a tatalui sau a mamei.
Antidepresivele au efect in cazul depresiilor cronice si acute. In cazul depresiilor acute, tratamentul e de obicei de scurta durata, in timp ce in cazul depresiilor cronice tratamentul trebuie luat chiar si pentru tot restul vietii. Medicamentele precum alprazolamul (Xanax, denumirea comerciala) sunt cele mai bune si cele mai des prescrise de doctori. De asemenea, acestea au efect si in cazul celor ce sufera de obsesii sau diferite fobii. Precum toate medicamentele, ele au si efecte negative. Cel mai des intalnit este dependenta, dar nici scaderea apetitului sexual nu este de neglijat. Cu cat dozele prescrise sunt mai mari, cu atat efectele negative sunt mai puternice. Unii barbati sunt impotriva acestor efecte adverse, in timp ce altora nu le pasa, deoarece depresia deja le redusese din apetitul sexual. Din fericire, unele antidepresive pot si inlocuite. Psihoterapia este extrem de valoroasa pentru barbatii gay ce sufera de depresie acuta, chiar daca este acompaniata de medicamente sau nu. Barbatii cu depresie cronica sunt ajutati de psihoterapie, dar e nevoie si de tratament. Orice forma de depresie poate atrage dupa sine o lipsa de incredere in fortele proprii, sau, in cel mai rau caz, poate duce pana la sinucidere.
Unii barbati gay incearca sa-si trateze depresiile prin sex, pentru a se relaxa. In majoritatea cazurilor, sexul nu se dovedeste a fi benefic in astfel de cazuri. O persoana cu depresie are nevoie de afectiune. Cel care sufera de depresie, de cele mai multe ori se dovedeste a fi un slab partener sexual. Persoana cu depresie trimite semnale, cere ajutor partenerului sau de viata. Dezamagit dupa un sex ocazional deoarece nu a primit afectiunea de care are nevoie, acea persoana exprima dezamagire, dezamagire care de cele mai multe ori il fac pe cel de langa el sa devina confuz.
Cu toate acestea, persoanele ce sufera de depresie au nevoie de atingeri, si de cele mai multe ori mangaierile se pot dovedi a fi mai bune si mai eficiente decat o partida de sex. Daca ai o depresie, roaga pe cineva sa te imbratiseze. Cel pe care il rogi va fi probabil un iubit sau un prieten, dar, in mod surprinzator, chiar si un strain te poate face sa te simti bine. Chiar daca ai un animal de casa, el nu e de ajuns. Daca ai o depresie, ai nevoie sa fii in preajma oamenilor ce te plac, care te apreciaza si care vad lucrurile din punctul tau de vedere. A fi singur cand suferi de depresie nu te avantajeaza, deci, cel mai bine e sa fii inconjurat de prieteni. Pentru barbatii cu depresie severa, aceste lucruri pot sa nu aibe efect. Dar, cu timpul, poate influenta starea respectivului, ajutandu-l sa-si recastige increderea de sine.
Multi barbati gay devin depresivi cand sunt respinsi din punct de vedere sexual. Daca cineva este deja depresiv, poate interpreta chiar si cel mai mic semn de indiferenta drept o respingere. Un barbat depresiv sau nesigur pe el care incearca sa agate pe cineva intr-un bar, isi asigura oarecum esecul prin simplul fapt ca se indreapta spre cei mai superficiali straini din clubul respectiv. Pe de cealalta parte, cineva cu o stare psihica buna este relaxat, un pic pretentios, si gata sa recunoasca ca nu si-ar trage-o cu oricine. El stie ca acestui tip ii plac blonzii, ca celuilalt ii plac cei atletici, sau ca altul este innebunit dupa bani. Dar o persoana depresiva de cele mai multe ori trece cu vederea preferintele sexuale ale celor din jur. El nu isi pune niciodata intrebarea “dar daca nu sunt genul lui?” sau “poate tipul asta trebuie sa se trezeasca devreme, si nu vrea sa mearga acasa cu nimeni”. In acelasi timp, se plimba agitat prin camera si interpreteaza fiecare raspuns negativ drept o respingere a lui, ca fiinta, ca si caracter.
Unii barbati gay intra in depresie dupa sex, in special cand fac sex cu un necunoscut. Uneori, partenerul tau e cald, afectiv, dar in acelasi timp aceasta caldura poate fi daunatoare, daca esti genul ce se ataseaza repede. De ce? E simplu, te scapi de tipul respectiv cat mai repede, dupa care ai sentimentul ca ai dat cu piciorul unei alte sanse la o potentiala relatie. O modalitate de a te simti folositor din nou este sa te inscrii intr-o comunitate sau intr-o organizatie prin care ajuti alti oameni. Acest lucru are doua avantaje: mai iesi si tu din casa, si in acelasi timp te simti bine stiind ca ii ajuti pe altii.
O data sau de doua ori am trecut si eu prin starea de depresie. Nu era intr-o stare avansata dar daca nu faceam ceva sa scap de ea era posibil sa ma remarce pe viata si ceea ce putea sa accentueze aceasta stare era faptu ca dupa ce a fost despartirea de prima mea relatie gay, o foarte buna perioada am fost refuzat, din cauza varstei, ca eram prea slab sau prea gras … etc … dar neavand la cine sa apelez pentru o imbratisare sau o mangaiere, la ai mei nu aveam curaju sa le spun nimic de genu asta si prietenilor nici atat, cel mai bun medicament pentru mine a fost acela de a iesi seara o jumate de ora o ora sa ma plimb oriunde vad cu ochii.
Aceasta modalitate imi da o stare de pace interioara si pot reflecta mai bine asupra ceea ce am de facut si daca plec plangand de acasa de exemplu cand ma intorc, ma intorc ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
Chiar daca nu mai sunt in starea de depresie … aceasta metoda o aplic si acum si mai ies seara de ma plimb… chiar daca sunt zile in care sunt trist chiar daca nu. Pentru mine este o metoda eficienta de a imi pune ordine in gand.
Oricum interesant articol 😉 Bv @RobertG
În momentele mele de depresie, așa cum spui, tot ce aveam nevoie era de o prezență umană lângă mine care să mă îmbrățișeze – atât! Nu m-au ajutat plimbările, nu m-au ajutat lecturile, nu m-au ajutat exemplele altora. Deși n-am avut parte de acele îmbrățișări. Cu timpul a fost mai bine.
Cunosc destule persoane care au trecut prin momente groaznice din cauză că au descoperit că erau gay, iar societatea îi zdrobea, comunitatea în care erau îi strivea. Și încă sunt atâția. Și la vârste mai de adulți, dar sunt atâți adolescenți care trec prin stări urâte. Și nu e nimeni să-i ajute. Unii mai vin și scriu și pe DarkQ. Pentru cei mai mari ca și vârstă „dilemele” lor par puerile, dar nu contează cum par, ci contează ce efect au asupra celor care le experimentează. Cine le va întinde o mână, cine îi va lua în brațe…?
Tocmai ce-am dat examenul la psiho
In cartea noastra la comportament sexual, homosexualii intrau la deviatii sexuale, alaturi de pedofili…nah manuale romanesti…
Sa fii deprimat uneori e destul de natural; mai toti oamenii trec prin asta in viata lor. Depinde mult si de tipul de personalitate si la structura ta personala cum faci fata la lucrurile negative din viata ta.
Eu de obicei sunt semi-depresiv in sesiuni si de sarbatori. Acum vreo cativa ani am fost deprimat cu adevarat, dar m-a ajutat foarte mult sa vorbesc cu cineva.
Cred ca aceasta tendinta este generata de conceptul “eu sunt diferit”. Astfel apar tot felul de asteptari aiuristice (evident fara vre-o urma de realism) care induc deriva.
M-am gandit la o chestiune: mereu se spune ca homosexualii au mai mult buget curent de cheltuit (ca nah, nu au copii, familii, indepdendenti si suprauman de destepti) si ce buni sunt ei la economie. Apoi am vazut reactia a unei mari parti a “comunitatii” – sa muncim, sa calcam pe toti in picioare, sa avem, sa dominam, sa futem cate stele etc. (nimic rau pana la “sa muncim”). Dpdv. artistic comercial exista doua stereotipuri asupra homosexualitatii: fairy sau jidan poponar. (si nu ma refer la everu aici).
Rar am auzit “domne nu conteaza ca barbatu’ cu care o sa fiu e instalator, vidanjier, regele Popescu 17 pe 19, mai prapadit sau n`are un dinte” – ochi roz (alta culoare nu se poate), pula de 9’1/2 plus inca vreo 29 cm de rezerva in trei nuoante unice, aston martin, sapte case si-un ponei HD.
Revenind, daca asteptarile nu corespund realismului fara greseala apare deprimarea cronica, mai mult o confuzie – realism amestecat cu absurd.
Apoi mai e o chestie. Intre trecut si viitor, viata exista acum – in nici un caz o abordare a unui trecut dramatizat si tragic atasat unui viitor briliant nu se va concretiza. Nu intelegeti ca neg vigilenta, insa exista trei dimensiuni, apoi viata in toate. 1/3 incl. prezent.
Mai departe apare categoria de barbati gay care vor sa-i imite pe cei hetero. O bere + un futai – viata coaeee.
Pe bune acum.
Faptul ca un barbat face sex cu un alt barbat (minimalistic vbind) nu inseamna ca este diferit. Ci doar “fute diferit”. Nevoile sunt aceleasi – de protectie, de iubire, de hrana, de educatie, familie, securitate, compasiune, pasiune, sens, consens si tot asa.
E firesc, orice om este deprimat din cand in cand insa cand si daca o astfel de stare este si dramatizata.. apoi.. vai.
Toti oamenii (teoretic) sunt egali: poponari (imi permit ca si eu sunt), someri, calugari, nazisti and co. Nu intru in respectarea acestui principiu fundamental insa urmaresc un alt lucru: in final, toti simt aceeasi senzatie generata de alti stimului – in cazul de fata depresia.
Nu e chestiune de aroganta. Am fost si eu deprimat si inca cum, dar am urmarit ceva: sa invatz cum sa nu mai fiu – cel putin nu de doua ori pentru o situatie similara.
Sa nu uitam elementarul: orice, este mai simplu in doi. Nu trei, nu sapte sute (sau mii dupa caz), ci doar doi. 2.
Sa simti, sa fi simtit, sa visezi, sa fi visat, sa iubesti, sa fi iubit.
In rest mortii cu mortii, vii cu vii.
Foarte interesant post. Intamplator, am inceput sa citesc plangand. E oribil sa fii depresiv, mai ales sa fii genul de om care nu poate sa spuna ce simte pentru ca nu e inteles. Eu trec printr-o usoara depresie, mai exact din 28 decembrie de cand tata a fost in coma iar cand i-am spus mamei ce am a inceput sa se ia de mine ca de ce sunt negativista si ca de ce trebuie sa cred mereu ca el va muri curand. Ideea e ca nu te poti baza mereu pe apropiati ca sa treci peste…poate mai rau te ranesc cei care ar trebui sa te ajute. Scuze daca am deviat de la subiect.
@Smog … vezi tu … din punctu meu de vedere eu nu am pus niciodata accentu pe starea materiala a iubitului meu, nu m-a interesat cati bani are in cont, cate case daca are si piscina, ce masina are, cu ce se imbraca, ce parfum are, etc si lista ar continua.
Eu am pus si pun mereu baza pe sufletul omului si pe sinceritatea lui, ( desi foarte, foarte, rar mai gasesti asa ceva in ziua de azi … eu am gasit pe acel cineva care este sincer si ma bucur de el ) fara sa ma minta, sa imi ascunda ceva, prefer sa imi spuna in fata ori cat de dureros ar parea, pentru ca daca se poate trec peste daca nu asta e … dar cand vezi ca sunt unii care te mint pe fata sau nu stiu sa minta, sau sa ascunda si tu normal ca iti dai seama inmediat cand nu e sincer cu tine … pana mea si asta e un motiv de tristete si posibil si de depresie, cand vezi ca tu esti prost de sincer si corect si cel de langa tine practic isi bate joc de tine si pana mea prostia mea este ca imi dau seama daca ma minte sau imi ascunde ceva si asta ma doare pe mine … si lipsa curajului de a spune ceva … dar ma rog asta este ceva ce sa intamplat cam acum un an jumate.
Si asta este un motiv de depresie, cand vezi ca tu esti stupid de sincer si corect si cel de langa tine se crede destept si poate juca la doua, trei, patru etc capete si te minte, dar repet este o experienta pe care am trait-o acum un an jumate si sper sa nu mai trec prin asa ceva.
“Faptul ca un barbat face sex cu un alt barbat (minimalistic vbind) nu inseamna ca este diferit. Ci doar “fute diferit”. Nevoile sunt aceleasi – de protectie, de iubire, de hrana, de educatie, familie, securitate, compasiune, pasiune, sens, consens si tot asa.”
Hmmmm Smog ai dreptate din punctul meu de vedere, dar vezi tu nu pentru toti este ceva normal… este ceva anormal pentru foarte multi hetero.
@Mary – evident am si eu pachetul meu de sechele. Am incercat sa fiu drept, idealist si cat de cat obiectiv (din parti).
Acum realizez ca daca pot sa fiu cum gandesc e bafta mea (sau poate, iluzia
).
Ce e in jur, D-zeu cu mila – da’ am realizat un lucru – este foarte, foarte important sa valorifici fiecare entitate, indiferent ca este “pro” sau “contra”. Asa se face selectia sociala, asa apar cartiere bune si cartiere rele, relatii care ajung sa fie “relatia” si relatii care ajung sa fie de ce toti fugim. Asta e viata.
Da asa e ai dreptate … asta e viata sau mai pe romaneste life’s a bitch … si trebuie sa te obisnuesti cu ideea …
Am inventat ideea 😀
Eram ironic evident.
Mi-am cam dat seama 😛 vroiam sa vad ce zici 😈
Daca as sti si eu cum sa scap de aceasta stare depresiava ….
Free online hugs ! >:D:D<