No menu items!

Razboiul din Vietnam s-a soldat cu cateva milioane de morti

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

La 9 februarie 1965 a inceput razboiul din Vietnam.

Razboiul din Vietnam s-a soldat cu cateva milioane de morti (marea majoritate vietnamezi), pagube materiale, dezastre ecologice, cu alte sute de mii de vieti distruse si cu aparitia unei noi maladii in mentalul colectiv: sindromul vietnamez. Razboiul din Vietnam a fost cel mai ucigator razboi cald din perioada razboiului rece.

Copii nu aveau ce sa caute in Razboiul din Vietnam...

Razboiul care a adus Vietnamului independenta si unitate sub un guvern comunist, poate fi impartit in doua episoade:

  • Primul episod, cunoscuta si ca “razboiul din Indochina”, a durat din 1946 pana in 1954 si a marcat sfarsitul dominatiei franceze in Vietnam (divizat in Vietnamul de Sud si Vietnamul de Nord);
  • Al doilea episod, din 1957 pana in 1975, a insemnat infrangerea regimului anticomunist din Vietnamul de Sud (sprijinit de interventia directa a SUA) de catre luptatorii din Frontul National de Eliberare si din Vietnamul de Nord.

Dupa esecul americanilor de a-l elimina pe Castro, acestia aveau de refacut imaginea citadelei democratiei mondiale. Mlastina vietnameza a fost aleasa ca scena pe care comunismul asiatic trebuia sa fie supus unei infrangeri spectaculoase.

Principiul dominoului

Pentru a impiedica extinderea comunistilor de la Nord spre Sud, in 1955 SUA au solicitat crearea republicii Vietnamului de Sud sub conducerea lui Ngo Dinh Diem.  Americanii incercasera din 1964, prin bombardamente continue si masive, sa impiedice toate activitatile de productie din Vietnamul de Nord, precum si orice posibilitate de ajutor pentru trupele vietcong. In tot acest timp, nord-vietnamezii si vietcongul au primit continuu arme si sprijin economic din partea Uniunii Sovietice si a Chinei comuniste.

Trupele vietcong erau de sapte ori mai putin numeroase decat trupele lui Diem – echipate si antrenate de americani – insa dispuneau de atuuri importante: ardoarea lor revolutionara si nationalista, experienta lor in luptele de gherila, ajutorul pe care-l primeau din partea populatiei satelor si sprijinul Nordului care furniza arme si combatanti, dirijati pe un drum care trecea prin Laosul si Cambodgia vecine, prin asa numita “poteca Ho Shi Min”.

In august 1964 a avut loc “incidentul din golful Tonkin”: o nava de razboi americana, Maddox, a fost mitraliata de vase de patrulare nord-vietnameze. Momentul inceperii celui mai controversat razboi din istoria Americii nu a fost fixat printr-o declaratie oficiala de razboi, ci de o rezolutie a Congresului american care preciza ca “Statele Unite considera ca mentinerea pacii si a securitatii internationale in Asia de Sud-Est sunt esentiale pentru interesele lor nationale si pentru pacea lumii”.

Esecul american

Dupa ce a ordonat raiduri de bombardament, Johnson, presedintele SUA, a cerut Congresului mana libera pentru a actiona. Aprobarea forului legislativ a fost cvasiunanima. Urmarea a fost declansarea bombardamentelor sistematice asupra Vietnamului de Nord si, la 9 februarie 1965, trimiterea in sud a puscasilor marini cu misiuni de lupta.

Pentru infrangerea comunismului vietnamez, americanii au folosit un arsenal sofisticat din cadrul caruia nu au lipsit armele cu napalm, defoliante, bombele “anti-personal” si “bombele cu aerosol”. Sutele de mii de victime nu au reusit sa distruga vointa de rezistenta a Hanoiului.

Puterea de la Saigon se dovedea a fi corupta si instabila, iar situatia economica precara a Vietnamului de Sud a compromis regimul pana la cote alarmante. Acuzatiile la adresa presedintelui Johnson, caruia i se reprosa ca a pierdut Vietnamul, au inceput sa devina tot mai puternice in societatea americana. In 1968, in Vietnam, se gaseau peste 700.000 de soldati americani, iar avioanele US Air Force lansasera mai multe bombe decat trupele aliate in cel de-al doilea razboi mondial.

In martie 1972, 120.000 de militari nord-vietnamezi au patruns in Vietnamul de Sud. Trupele americane si sud-vietnameze au fost luate prin surprindere. Nici bombardarea masiva a Vietnamului de Nord, inclusiv a Hanoiului si a portului Haifong, nu a mai putut schimba soarta razboiului. “Ofensiva de Tet” (o sarbatoare din calendarul vietnamez) a demonstrat guvernului de la Washington ca o victorie in Vietnam ar implica angajamentul Statelor Unite intr-un razboi total.

Pacea in onoare

Convins ca America nu va castiga razboiul impotriva partizanilor din jungla, Nixon, noul presedinte american, si-a inceput mandatul reducand efectivele militare si intensificand bombardamentele. Nixon a promis ca in urmatorii trei ani va obtine “o pace in onoare”, dar convorbirile de pace, demarate la Paris, bateau pasul pe loc. Razboiul din Vietnam a subliniat si mai puternic dezacordurile existente intre Franta si Statele Unite. De Gaulle a condamnat razboiul si a insistat asupra faptului ca singura cale de rezolvare a conflictului trebuie sa fie dialogul. In cele din urma, prabusirea armatei sud-vietnameze si ocuparea Saigonului de catre nord-vietnamezi a pus capat razboiului. Nordul si Sudul au fost reunificate in Republica Socialista Vietnam.

Trupele Nordului ocupasera deja Sudul in momentul in care pacea era semnata la Paris, pe un document ce consfiintea acceptarea de catre SUA a conditiilor puse de Vietnamul de Nord. Nixon a afirmat ca a obtinut, in sfarsit, “pacea in onoare”. Our Times, almanahul american al secolului, consemna faptul ca aceasta pace “onorabila” a fost obtinuta la sfarsitul celui mai lung razboi purtat vreodata de americani, in urma unei infrangeri militare in fata unei tari mici si inapoiata din punct de vedere tehnologic.

Impotriva razboiului!

Protestele impotriva interventiei americane s-a amplificat in timp in intreaga lume, antrenand forte de stanga, social-democratiile europene, unele segmente ale lumii catolice si tarile nealiniate. Cele mai mari proteste impotriva razboiului au fost inregistrate in SUA in special dupa ce, pentru a putea sustine efortul presupus de un razboi care se prelungea, a fost reintrodusa recrutarea obligatorie, si pierderile de vieti in randurile corpului expeditionar american au inceput sa se acumuleze in mod dramatic. In noiembrie 1965, Norman Morison s-a stropit cu benzina si, tinandu-si in brate fetita de un an, si-a dat foc chiar in fata ferestrelor biroului lui Robert McNamara, secretar de Stat la Departamentul Apararii. Protestele din interiorul SUA au ajuns la un moment dat sa scindeze societatea americana, antrenata intr-o dezbatere pro si contra, si a facut ca presedintele Lyndon B.Johnson sa ia decizia de a nu se mai prezenta in alegeri si de a incepe tratativele de pace de la Paris.

America incearca si astazi sa-si vindece ranile razboiului, se straduieste sa-l uite, dar multi dintre cei care au fost implicati direct in aceasta aventura nu-si pot afla linistea memoriei. Constiinta colectiva a Americii si constiintele individuale ale multor americani apeleaza inca destul de frecvent la lectia Vietnamului.

Un veteran de razboi, colonelul David H. Hackworth, amintea, in sapta- manalul „Newsweek“ ca „unele dintre greselile pe care le-am facut in Somalia sunt aproape identice cu cele din Vietnam: dependenta excesiva de puterea de foc a armelor si de tehnologie; neputinta de a-l intelege pe inamic; esecul operatiunilor serviciilor secrete si aroganta liderilor razboiului, de la cei aflati la Casa Alba si Pentagon pana la generalii de pe campul de lupta“. In Vietnam s-au perindat, in anii razboiului, 2,7 milioane de americani sub arme.

Sindromul vietnamez

In timpul razboiului, moralul militarilor angajati in operatiunile “cauta si distruge” din jungla vietnameza a scazut in mod dramatic. Veteranii razboiului s-au intors cu traume psihice severe, numite de specialisti “sindromul vietnamez”. Traumele psihice provocate de razboi au fost inregistrate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii sub denumirea de “stare de stres posttraumatic”. Din randurile combatantilor americani, 14% au prezentat tulburari psihice sau reactii acute de lupta.

Raspunsurile comune dupa expunerea la evenimente traumatice includeau: un sentiment neobisnuit de a fi provocat; dificultati de a adormi sau de a mentine somnul; cosmaruri sau flashback-uri; dificultati de concentrare a atentiei; indiferenta in realizarea unor obiective; explozii de iritabilitate sau manie, pierderea credintei religioase si revolta impotriva divinitatii; conflicte familiale si profesionale frecvente; oboseala neobisnuita, impietrire emotionala; anxietate recurenta legata de siguranta personala; sentiment de singuratate; tristete exagerata si depresie; sentimente de neajutorare, de vinovatie si autoculpabilizare.

21 COMMENTS

  1. mai baieti (mult spus da na…) fac tot ce pot ca sa vb civilizat…nu vedeti ca tarile ortodoxe nu va vor????valea!

  2. In esenta razboiul din Vietnam, nu a reprezentat o pierdere colosala pentru regimul american. Din contra razboiul a prejudiciat doar oamenii implicati in conflict. In fond termenul de victime colaterale tot americanii l-au inventat dupa masacrul de la Hiroshima. Razboiul a fost unul al serviciilor secrete in care a triumfat traficul colosal cu arme si droguri, trafic care a adus beneficii de zeci de miliarde de dolari S.U.A. Tot ceea ce a presupus conflictul vietnamez s-a redus la esentialul financiar. Desi conflictul putea fi lesne castigat nu acesta a fost scopul precis al campaniei. Intotdeauna americanii s-au uzitat de fatada absolut fantezista a democratiei lor legendare.Ori SUA nu este altceva decat o masina de lupta profesionista. Jandarmul lumii…

  3. ..hmm..am si yo o intrebare pan’ la urma in ce an a inceput razboiul din Vietnam?1959..sau 1965 sau 1948?..am gasit 3 ani diferiti pe siturile acestea!!!…sa nu mai spun k habar nu am nici cand s’a terminat….1975?1991 ?..hmmm?

  4. America este o masina de razboi care sub diferite pretexte puerile intretine si infiinteaza noi focare de razboi pentru a detine suprematia in lume. Scopurile sant aceleasi care au fost urmarite de toti dictatorii lumii din toate timpurile :Ocuparea de spatii vitale, jefuirea bunurilor materiale si a bogatiilor naturale,extinderea pietii de desfacere si subjugarea populatiei autohtone pentru a o abliga sa presteze munca ieftina in folosul ocupantilor .(vezi istoria lumii antice ,incepand cu razboaiele tribale din Africa Asia ,Europa, America mai tarziu pana in zilele noastre) Metodele sant aceleasi : infiltrarea unor grupuri de oameni printre nemultumiti cu ajutorul serviciilor secrete pentru crearea dezidentei ;,indoctrinarea ,instruirea si inarmarea acestora pentru a lupta impotriva ordinei existente ;interventia cu forte militare de ocupatie in sprijinul dezidentei create .Inainte de a trece la represalii au grija sa puna conditii de neacceptat pentru a crea motivatia interventiei si a avea o acoperire in fata opiniei mondiale .In mesajul de avertizare face raspunzatori pe conducatorii legitimi de de victimile ce va urma .Propagamda nociva este impinsa pana la extreme pentru manipularea populatiei incercand s-o atraga de partea lor. Acest scenariu se repeta cu regularitate din toate timpurile .Este o singura solutie :lupta cu toate fortele si mijloacele impotriva ocupantilior pentu a-i crea pierderi a-i descuraja si a-i obliga sa se retraga .Felicit poporul Palestinian pentru curajul,perseverenta si spiritul de sacrificiu de care da dovada impotriva cotropitorilor israienilor .

  5. Totushi ….. in ce an sa inceput ? …. in ce an a luat sfirshit ? am gasit vreo 5 variante …. pe care sa o aleg…?… (: e cam aiurea cu treaba asta 🙂 !!!

  6. asa a fost de cand e lumea si asa va fi mereu.au murit oameni nevinovati de ambele tabere.americanii au condamnat atrocitatile germanilor din cel de-al doilea razboi mondial dar ei au facut la fel in vietnam daca nu chiar mai rau.pacat ca au de suferit oameni nevinovati copii femei si batrani ce nu au nici o vina(victime colaterale-colateral damage)?????

  7. Razboiul din Vietnam nu a putut fi castigat pentru ca americanii erau prea siguri de victorie si de superioritatea lor tehnologica. Ma bucur ca atunci si-au luat-o peste bot.

  8. Ma numesc robert,am14 ani si sunt jumate vietnamez jumate roman si vreau sa va spun ca o ruda de a mea a murit in accest razboi!Eu urasc America de cand m-am nascut,si nu voi uita niciodata accest razboi.La scoala se face misto de mine ca sunt vietnamez si ca sunt un salbatic,unu care sta prin jungla pana cand intr-o zi i-am tras o bataie zdravana unuia si putini mai au curaj sa ma i-au la misto, de atunci mi-am pus in cap sa fiu respectat de toti din scoala.

  9. Nu aveti idee cat de mult m-am bucurat la evenimentele din 11/09 New York, desi… acolo au murit multi nevinovati. Dar sunt convins ca acel eveniment s-a produs cu buna stiinta. Pentru a spori paranoia anti-terorism.
    In opinia mea, americanii sunt un popor bolnav, care cauta sa imbolnaveasca si alte natiuni. Coruptie, masacre, asasinate, monopoluri economice, circulatia drogurilor, jocurile politice. Toate acestea sub masca democratiei absolute. Americanii sunt un popor 100% manipulat prin diferite mijloace. Am inceput sa cred ca le este spalat creierul. Sunt sigur ca puteam fi foarte usor in locul sarbilor, vietnamezilor, irakienilor sau al altor tari care se impotrivesc tavalugului american. Si pentru asta coalizez si simpatizez aceste popoare mandre.
    Ngo-van sunt sigur ca vei fi respectat toata viata. Pentru ca greutatile din viata te fac puternic.
    Nu cred ca sunt mandru ca sunt roman, dar in orice caz sunt mandru ca nu sunt american.

  10. Dupa ce cred eu, americani tot timpul sau bagat sa sorteze rahatul altor natiuni , oricum gasesc interesant rozboiul dintre america si vietnam dar tot nu pot estima cand a inceput si cand s-a terminat.

  11. La inceput, America mi-a placut foarte mult, pana cand am ajuns sa inteleg cine sunt ei defapt:niste mincinosi, niste manipulatori, niste. . . nici nu am cuvinte pentru asemenea oameni. Viseaza doar la putere, viseaza sa puna laba pe cat mai mult teritoriu, vin cu pretexte gen:”vai, dar noi vrem doar sa facem pace, doar atat!”si ii doare undeva de oamenii care mor. Ii urasc pentru evenimentele de la 11 septembrie 2001, cand au murit peste 2000 de oameni. Si mai vin ei si spun ca teroristii au pus la cale atentatele?Give me a break, man!Au fost puse la cale de ei, de AMERICANI, si-au ucis proprii cetateni cu sange rece, ca sa aiba un pretext sa porneasca un razboi impotriva asa-zisilor teroristi. Doar ca sa mai ucida oameni nevinovati. . . . Sper ca intr-o zi toate relele ce le-au facut sa se intoarca impotriva lor. Poate doar asa isi vor da seama cat au gresit. Robert, felicitari pentru curajul de a ii infrunta pe cei care cred ca daca tu esti pe jumate vietnamez, esti un salbatic, unu care sta in jungla, unul rau, bla, bla, bla. . . E bine ca nu te lasi la ei, desi bataia nu prea duce la nimic bun, desi e adevarat ca in ziua de azi nici discutiile civilizate nu au niciun folos. Nu se tine cont de ele. In ziua de azi totul se reduce la violenta. Dar nu te lasa. Si daca se vor mai lua de tine, arata-le ca esti mai bun decat ei. Raspund mesajului tau pentru ca am o varsta apropiata de a ta(am 15 ani)si, desi eu sunt romanca, cred ca pot sa inteleg macar pe jumate cum te simti. Crede-ma, si de mine se iau multi pentru cu sunt altfel la fire decat ei. Fiindca nu gandesc precum colegii mei, nu fac ce fac ei etc. Si desi poate unii nu se manifesta de fata cu mine si par ca ma plac si ma respecta asa cum sunt, dar pe la spate ma vorbesc, ma mint, ma tradeaza si incearca sa imi puna piedici cum pot. Foarte putini imi sunt cu adevarat prieteni. Dar nu ma las la niste. . . nici nu stiu cum sa le spun. . . ca ei. Nu te lasa nici tu. Inca o data, bravo tie ca ceri sa fii respectat asa cum meriti. Desi nu te cunosc, din partea mea ai tot respectul!

  12. Marin Ene, legea naturii 🙂 nu e valabila numai pt SUA, e valabila pt toate natiunile. metodele insa difera

    SUA cred ca sufera de sindromul Hitlerist (rasa ariana/puritatea rasei si ierarhizarea valorica a raselor)

  13. razboiul nu are o explicatie logica, razboiul este din toate punctele de vedere o monstruozitate ce a adus, aduce si va aduce in continuare suferinta si mizerie mai ales pt. cei care nu participa , pt populatie. dar din pacate nu putem schimba acest lucru, razboiul va ramane intotdeauna unealta celor puternici impotriva celor slabi. din punctul meu de vedere razboiul nu va disparea niciodata deoarece acesta se afla in genele noastre si care mai devreme sau mai tarziu ne va aduce sfarsitul nostru, al tuturor.
    PEACE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  14. Care e diferenta dintre trupele lui Hitler si cele ale lui Johnnson.Nici una doar ca America se vrea un exemplu de civilizatie pe care nici dupa 40 de ani de la acea catastrofa militara nu o are.Acolo in Vietnam soldatii americani nu au fost mai buni decit germani sau sovietici pe unde au trecut,doar CRIME CU ACTE IN REGULA

  15. Daca sincer nu e cam clar aceasta informatie despre razboi,ar trebuie ceva mai concret!

  16. Vreau sa va spun ce ma deranjeaza pe mine cel mai mult: ignoranta. Romani sunt ignoranti asa cum am fost si eu dupa atentatele 9/11, dar bine ca mi-am revenit. Dar si poporul american este foarte ignorant. Sunt controlati, spalati pe creier cu textul asta “teroristii si atentatele. Nici macar nu ii intereseaza ce a fost acolo cu adevarat, o tin pe a lor cu teroristii. Nu ii mai suport mai ales cand il vad pe Base cat ii pupa in *** . Isi pun la noi in tara scut antiracheta ca vor sa atace Iranul si sa nu se trezeasca cu o bomba. Nu se mai satura de petrol si de control asupra natiunilor. Acum ca au terminat cu Afganistanul si Irakul incep cu Iranul. O sa duca lumea asta intr-un haos total cu politica si tacticile lor.

    • mai fratilor nu intelegeti inca ca suntem la discretia unui grup de interese!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  17. Pentru cei care nu sunt siguri cand a inceput si s-a terminat razboiul, profesoara mea de istorie mi-a zis ca a inceput in 1964 si s-a terminat in 1975.

Comments are closed.

Vezi si...

Fericire din piele de crocodil

Ieri, alaltaieri, maine, in fiecare zi vad oameni care nu mai imbraca haine si umbla goi, purtand o mantie sclipitoare, plina de chestii, de petice din piele de un gri reptilian si naiscaiva fire de par al caror traiectorie este definita prin lipsa de directie. M-am tot gandit, uneori clipe...

Articole din aceeasi categorie