No menu items!

Manifestul Cruciadei Culturii. Luptă pentru frumos

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Agenţia de Vise a iniţiat Cruciada Culturii, o luptă pentru reînvierea frumosului şi răspândirea artei. Mai jos se regăseşte Manifestul Cruciadei, rândurile care exprimă crezul nostru şi, mai ales, speranţa că, în timp, tot mai mulţi cruciaţi se vor alătura cauzei frumosului. Pe 14 februarie, începând cu ora 19:00, la Ateneul Român, Sarah Chang conduce Bătălia Viorii. Prima confruntare din cadrul Cruciadei Culturii este susţinută de LG şi Uniunea Compozitorilor din România.

Manifestul Cruciadei Culturii. Luptă pentru frumos

Cruciada Culturii este ideea unei mişcări de reacţie. Reacţie la prost gust. La superficial. La vulgaritate. La mimetism. La submediocru. La subcultură. Ofensiva lor este, în zilele noastre, fără precedent. Într-o propoziţie: Cruciada Culturii este o reacţie împotriva Urâtului.

Cum am putea să contracarăm expansiunea Urâtului dacă nu prin lupta pentru Frumos? Atât de simplu. Frumosul autentic. Frumosul care se strecoară în orice Act de cultură la fel cum firul de nisip se strecoară în interiorul scoicii ca să nască incredibila perlă.

Câte Perle adevărate zac îngropate sub mâlul care s-a depus în toţi anii în care Urâtul, cu toate formele lui publice, s-a instaurat infestându-ne simţul estetic? La această întrebare numai Frumosul, recâştigându-şi teritoriile, poate să răspundă. Iar noi, cei care ne vom alătura Cruciadei, putem să luptăm pentru Frumos.

Misiunea noastră este foarte grea în condiţiile în care cultura nu pare să mai fie nici măcar o preocupare de nişă. Noi sperăm că asta este doar o aparenţă. Credem cu putere că oamenii de cultură există, dar, izolaţi, preocupaţi de propria evoluţie pe scara individuală şi scârbiţi de spectacolul colectiv al falselor valori.

Frumosul şlefuieşte elitele, iar elitele şlefuiesc poporul. Pentru asta e nevoie ca elitele să-şi recapete conştienţa şi conştiinţa de sine, astfel încât, cei care aspiră la statutul de oameni de cultură să poată privi către un tărâm bine conturat şi nu către un arhipelag de insule aruncate la întâmplare.

“Bătălia Viorii” este prima confruntare din cadrul Cruciadei Culturii. Pe 14 februarie, începând cu ora 19.00, Ateneul Roman va fi gazda unui recital de excepţie, susţinut de violonista de renume mondial Sarah Chang alături de pianistul Andrew von Oeyen.

Biletele se găsesc la Sala Palatului, magazinele Germanos şi Vodafone, in librăriile Cărtureşti şi Humanitas, cât şi online la eventim.ro, bilete.ro sau blt.ro.

În program

  • Cesar Franck – Sonata  în La major pentru vioară şi pian
  • Christopher Theofanidis – Fantezie (în premieră românească)
  • Johannes Brahms – Sonata nr. 3 op. 108 în re minor pentru vioară şi pian

Preţul biletelor

  • VIP: 300 lei
  • Categoria I: 250 lei
  • Categoria a II-a: 150 lei

De-a lungul timpului, Sarah Chang a susţinut recitaluri alături de mari orchestre ale lumii, precum Orchestra din Philadelphia şi din Londra, Filarmonica din New York, Berlin sau cea din Viena. Printre numeroasele premii obţinute de către Sarah Chang se numără şi Avery Fisher Grand Price, cea mai importantă distincţie din domeniul muzicii clasice. În cadrul turneului internaţional din 2010, Sarah Chang va mai concerta şi în oraşe precum Londra, Zurich, Moscova, St. Petersburg şi Macao.

Prin oameni de cultură nu înţelegem doar scriitori, muzicieni, artişti plastici, fotografi, actori, regizori, critici sau istorici de artă, ci şi consumatorii, spectatorii, cei care îşi doresc să se cultive, să evolueze prin cunoaştere şi prin consumul de artă autentică.

Cruciada Culturii îşi propune să devină o umbrelă la adăpostul căreia oamenii de cultură să poată să-şi urmărească viziunile şi credinţele într-un cerc cât mai larg.

Vom lupta pentru spaţii de expresie şi de întâlnire cât mai extinse ale oamenilor de cultură. Cei care iubesc frumosul şi promovează arta au datoria să se cunoască bine unii pe alţii. Ei trebuie să facă ideile să circule, să se lepede de propriile idei şi să fuzioneze cu idei noi pe care să le filtreze tocmai pentru a face loc altor idei şi mai noi. Pentru asta e nevoie de spaţii de întâlnire pe care ne vom lupta să le asigurăm.

Cruciada Culturii trebuie să producă şi să reprezinte evenimente culturale Frumoase, Memorabile, a căror existenţă să aibă rostul de a-i inspira pe participanţi căci marile întâlniri dau naştere marilor idei.

Fiecare eveniment care poartă semnătura Cruciadei trebuie să fie o bătălie câştigată. Împotriva urâtului şi împotriva şabloanelor comerciale care potenţează blazarea şi favorizează coma noastră spirituală.

Multe proiecte culturale rămân la stadiul de idei pentru că autorii lor nu au forţa sau priceperea de a coopta oameni sau echipe care să ducă aceste proiecte la capăt. Ne propunem să asigurăm un spaţiu virtual în care aceste proiecte să fie vizibile, un loc în care autorul să-şi facă public proiectul şi unde cei care rezonează cu ideile lui să-l poată cunoaşte, să se poată implica şi, eventual, să asigure finalitatea ideii.

Vom lupta din răsputeri să explicăm importanţa Culturii pentru dezvoltarea Individului. Vom explica acest lucru mai ales generaţiilor recente. Ştim cu toţii unde ne-a adus incultura şi ignoranţa clasei noastre politice. Criza noastră morală este şi o consecinţă a unei crize culturale.

Credem cu putere că un individ preocupat de Frumos şi căutând să-l descopere dincolo de perdeaua de ceaţă a spectacolelor media e susceptibil de a găsi mai uşor adevăratele valori şi semnificaţia reală a acestora pentru o viaţă corectă.

Nu ne propunem o nouă ordine şi nici vreo doctrină mobilizatoare. Ne propunem să redescoperim şi să recâştigăm ceea ce România a uitat că posedă: gustul pentru Frumos, pasiunea pentru Autentic. Fiecare dintre noi ar trebui să răspundă la o întrebare simplă: ce am făcut eu pentru cultură, pentru frumos? Cu ce am contribuit la o lume mai profundă?

Pe cei care nu şi-au pus încă întrebarea aceasta îi invităm să reflecteze şi să ni se alăture. Pe cei care îşi simt o parte din idealuri reprezentate în textul de mai sus îi invităm să abandoneze propriile gherile şi să lupte pentru Cruciada Culturii.

În condiţiile în care existenţa noastră cotidiană a devenit mai mult decât oricând un câmp de bătaie, “a lupta pentru frumos” îşi pierde valoarea simbolică şi devine un îndemn din cele mai concrete, un slogan: Luptă pentru frumos. Acesta este sloganul nostru.

Cruciada Culturii nu este un partid. Nu e nevoie de adeziuni. Nu are membri fondatori şi nici autori morali. Ea nu poate fi revendicată de nimeni pentru că este ascunsă în interiorul fiecăruia dintre noi şi nu aşteaptă decât o scânteie ca să ne împingă la luptă. Nu este o mişcare cu beneficii concrete şi vizibile imediat, căci şlefuirea sufletului prin Frumos nu e ceva care să se vadă. Nu sclipeşte.

Bătăliile Cruciadei sunt, însă, cele care se vor vedea. Acolo este nevoie de cei care împărtăşesc idealurile ei. Acolo este nevoie de soldaţii Frumosului. Eşti unul dintre ei ? La această întrebare nu poţi răspunde decât privind adânc înăuntrul tău. În rest, vei şti unde să ne găseşti.

PS: Acest articol este preluat de pe blogul lui Todor Chirila.

Alte resurse utile:

Previous article
Next article

3 COMMENTS

  1. Mi-a placut foarte mult acest articol ! Cine vrea mai multe detalii despre parerea mea completa asupra acestui articol sa ma contacteze la : 0765986045 ! Apropo sunt singurel !

Comments are closed.

Vezi si...

Pentru ce meritam libertatea…(?)

Libertatea este fara indoiala cel mai bazat bun pe care il avem... dar ma gandeam recent cati dintre noi stim sa o apreciem si, mai ales, sa o folosim cum se merita? Am observat un aspect foarte interesant anul asta: este vorba despre o comparatie intre poponarimea metropolita, eventual de...

Articole din aceeasi categorie