No menu items!

Prima carte despre “coming out” tradusă în limba română

Acelasi autor

Asta e tot?

Sunt trei ani și jumătate de când nu m-am mai îndrăgostit. Deși prin viața mea s-au perindat din când în când diverși oameni mai...

Progres în Vest, întuneric sociologic în Est

Consultam zilele trecute starea legalizării oficierii căsătoriilor pentru cuplurile de același sex, și am constatat mulțumit că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună în...

Acum încotro?

Pe măsură ce dau scroll în mod repetitiv la Newsfeed-ul de pe Facebook și mă minunez cum lumea își afișează sufrageriile în public cu...

“Te iubesc, dar nu vreau să te mai văd.”

Am avut un an destul de... zbuciumat, să zicem. După ani în care nu s-a întâmplat nimic deosebit în plan personal în viața mea,...

Trist, dar măcar viu

Până acum două săptămâni eram într-o rutină. Mă trezeam dimineața la 5:50, făceam cafea (cât mai tare), o beam până la 6:30. Mă spălam...
Martin
Martin
Mă consider un bărbat destul de cinic și reținut, dar cred în karma și prietenii îmi spun că sunt un om bun la suflet. De pregătire inginer și Computer Scientist deopotrivă, am descoperit în ultimii ani că îmi face plăcere să exersez comunicarea în scris ca pe un skill tehnic.

Am onoarea de a anunța publicarea primei cărți despre “coming out” în limba română, tradusă în urma unui efort colectiv și disponibilă gratuit în format electronic pe Google Books și Google Play (poate fi citită făcând click aici).

UPDATE 17 Oct 2013: Am reușit să adaug cartea în format PDF (de exemplu pentru a o citi pe Kindle sau de pe hârtie).

Cartea este intitulată “Cel mai cuminte băiețel din lume” (în original “The Best Little Boy in the World”), reprezintă autobiografia renumitului economist și autor american Andrew Tobias (foto), a fost scrisă când acesta avea vârsta de 25 de ani, și relatează experiențele acestuia din perioada copilăriei și până la împăcarea sa cu orientarea sa sexuală. Cartea a apărut pentru prima dată la New York în anul 1973, la doar patru ani după Stonewall Riots), și a fost primită cu aplauze de către criticii literari ai New York Times, atât pentru relatarea la persoana întâi a depresiei și anxietății cu care se zbate un tânăr homosexual în lipsa sprijinului oferit de familie și prieteni, dar și pentru umorul deosebit, pe alocuri negru, dar mereu ironic și bine plasat, care străbate toate cele 16 capitole.

Prima dată când am citit eu această carte în limba engleză, am citit-o din copertă în copertă, neputând să o las din mână până la ora 4 dimineața. Nu mai simțisem acest sentiment de imersiune literară încă din copilărie. Unele pasaje, care descriu inocența adolescenței, m-au amuzat. Altele m-au întristat și m-au deprimat. Dar cu fiecare întoarcere de pagină m-am identificat tot mai mult cu persoana autorului, astfel că la vremea respectivă această carte mi-a dat o șansă rară de a mă studia din exterior și m-a învățat câteva lecții despre modul negativ în care mă percepeam.

Poate că unii se vor întreba de ce a fost nevoie de o traducere în limba română a cărții. Aș vrea să încurajez pe toată lumea să o citească și, dacă consideră că a învățat ceva din ea, mai ales să o recomande mai departe. Dar nu doar prietenilor gay, ci mai ales prietenilor și cunoscuților straight, deoarece una din calitățile pozitive ale acestui volum este de a comunica cititorilor traumele la care este supus un tânăr homosexual obișnuit care crește într-o societate homofobă.

Privind retrospectiv în mod special la articolele membrilor mai noi de pe blog (de exemplu, aici, aici, aici, și mai ales aici), dar într-o oarecare măsură și la experiențele din propria mea adolescență, nu pot să nu remarc cât de acută este lipsa de informație în rândul tinerilor Români care tocmai descoperă că nu sunt heterosexuali. Prima consecință a societății homofobe o prezintă lipsa cu desăvârșire a vizibilității comunității LGBT din orice aspect al societății: nu se vorbește despre homosexualitate în nici o carte, nici un film, nici o emisiune de la televizor. Poate lucrurile s-au mai schimbat în ultimii ani, dar în copilăria mea, singurul motiv pentru care se vorbea despre homosexualitate la televizor era pentru a ne condamna sau a ne ridiculiza, adesea arătându-se imagini de caricatură care să stârnească revolta publicului.

Marea majoritate a părinților, în loc să își sprijine copii și să îi iubească necondiționat, aruncă asupra lor un amestec de vină nejustificată și intimidare. Un adolescent sau tânăr homosexual, de altfel perfect sănătos și normal, dar căruia părinții și persoanele pe care le respectă îi spun că homosexualitatea ar fi rea, că ar fi ceva rușinos, că ar fi o boală, sau că ar atrage condamnarea în iad, va crește cu o personalitate strivită, cu anxietate și frică de socializare, și mai ales cu depresie.

Mulți bărbați homosexuali sfârșesc prin a se simți excluși din situațiile sociale, și prin a se ascunde constant de cei din jur. Părinții homofobi, în loc să îi educe pe tinerii homosexuali cum să se poarte respectuos cu semenii lor într-o relație, îi învață să le fie rușine de ei înșiși, să îi judece sau rănească pe alți homosexuali din cauza insecurităților proprii, și să nu se ia în serios, făcându-le astfel mult rău psihologic.

În fine, mulți tineri homosexuali sunt educați să creadă, explicit sau nu, că (a) fericirea, (b) viața de cuplu și (c) succesul profesional le sunt rezervate exclusiv celor heterosexuali.

Este datoria unei generații educate să lupte pentru ca acest abuz psihologic să înceteze. Și este datoria noastră ca oameni, gay sau straight, să ne iubim semenii și să manifestăm empatie față de ei. Această carte, departe de a fi perfectă sau de a sublinia în totalitate probleme precum homofobia internalizată și ura de sine, nu este decât un simplu volum. Dar este un pas ireversibil făcut înainte, și servește ca o primă fundație pentru viitoarele eforturi publicistice în limba română.

Vă recomand tuturor să o citiți, să o contemplați, și să o dați mai departe!

15 COMMENTS

 1. Wow, foarte tare. Cu siguranță intră în lista mea de lecturi obligatorii. Totuși, nu pot să o descarc de pe Google Play.

 2. Dacă ajungi până la Capitolul 3, cred că îți va fi greu să te mai oprești din citit. Cel puțin de acolo mi s-a părut mie că devine cu adevărat interesantă.

  Am verificat acum, și se pare că într-adevăr nu merge descărcată de pe Google Play. Voi menționa acest lucru mai departe, s-ar putea să fie din cauză că Google Play publică per țară.

  În schimb, poate fi citită în întregime pe Google Books, urmând link-ul din articol.

  Pentru cei care se chinuie să o citească de pe monitor și vor să o printeze sau să o pună pe Kindle, voi încerca să fac rost de un PDF, dar s-ar putea să dureze.

 3. Merci fain, Martin. Nu stiam de aparitia acestei carti in romana. Abia astept s-o citesc.

 4. Thumbs up!!!
  Foarte interesanta cartea, este o poveste in care cred ca fiecare se regaseste din loc in loc, de notat umorul negru si sarcasmul fin. Sunt pe la capitolul 11.

 5. Salutare!
  Exista o carte tradusa in limba romana despre relatia dintre Vrelaine si Rimbaud, dar nu-mi mai amintesc altceva: titlu, autor, editura…
  Am tot cautat-o si n-o mai gasesc, daca stie cineva ceva de cartea respectiva, as fi recunoscator daca m-ar lumina si pe mine.
  Merci, o zi frumoasa tuturor!

  • Nu stiu decat filmul Total Eclipse, facut dupa o piesa, despre relatia celor doi. Filmul e decent, dar cred ca piesa nu a aparut si in romana.
   Si eu sunt curios in privinta cartii de care vorbesti.

 6. O sa o descarc si o sa o citesc imediat dupa “In sfarsit nefumator” a lui Allen Car. Daca ma las de fumat imi fac de banii economisiti un coming out cu fast! 😛

 7. Interesanta cartea, am citit-o intr-o seara, pe mine m-a captat mai pe la capitolul 5 🙂 Fiind prima carte de acest gen citita de mine, pot spune ca mi s-a parut interesanta, o sa caut si altele asa ca sa imi largesc orizonturile :))

 8. Ma simt ca si cum as fi citit toate articolele de pe blog.
  Desigur, pentru secolul trecut, cartea aceasta a fost aur. M-ar interesa sa citesc partea a doua, The Best Little Boy in the World Grows Up.

 9. Cred că partea mea preferată a fost să recunosc din exterior cât de egocentrice sunt gândurile “cosmice” ale autorului (dar nu numai), și cât de mult se opun maturizării sale.

  Pentru cineva gay și obișnuit să se ascundă, e tentant să ajungă să se simtă “special”, el împotriva tuturor, trăind vreo dramă lacrimogenă pe care nimeni nu o înțelege. Partea care lipsește din educația multor gay este că toți oamenii sunt *la fel de speciali*, și că greu este să te aduni și să inspiri siguranță celor din jur, nu să fii drama queen. Orice pițipoancă știe să fie drama queen. Hell, până și pisica mea din copilărie știa să miaune dramatic când nu îi plăcea mâncarea, și era animal.

  Acestea fiind zise, vina pentru lipsa de educație este totuși a societății. Dacă n-ar fi atât de mult abuz psihic căzut în spatele unor adolescenți deja nesiguri pe ei, poate că oamenii ar ști mai bine să “keep it real”.

  Continuarea cărții nu e tradusă încă, din ce știu eu, dar o pot recomanda în engleză. Tratează subiecte mult mai reale, precum viața de familie [gay], subiecte politice, etc.

 10. Am terminat de citit cartea. Am avut acelasi sentiment descris de Martin, cu mentiunea ca am copiat-o in telefon ca sa o citesc pe oriunde as fi in oras/scoala/rude (stiu… lectura clasica incepe sa piara in favoarea display-urilor). M-am identificat destul de mult cu personajul si inca nu pot spune daca este un lucru bun sau rau, asta va decide timpul.
  Long story short recomand cartea cu caldura!

 11. Pare foarte interesant. O sa imi fac si eu timp in week-end sa o caut si sa o citesc.

 12. Eu unul acum am descarcat de pe link-ul pe care l-ai inclus in text, multumesc frumos! Abia astept sa o citesc si sunt curios de deznodamantul acesteia.

 13. Daca esti acelasi Martin care, in urma cu ceva timp mi-ai recomandat aceasta carte, sa stii ca am tot cautat un format electronic, dar n-am gasit-o decat acum. O voi citi asa – cu pierderile de riguare – si revin cu impresii la sfarsit :).
  Multumesc!

 14. @Gabriel: Well, you know, I’m the one and only…

  Kidding. Sper sa iti placa lectura ;-).

Comments are closed.

Vezi si...

Părinții mei au aflat că sunt homosexual

Salut tuturor, Va urmaresc blogul de multa vreme, si, rusinat, trebuie sa recunosc ca nu prea am contribuit la subiectele abordate pe site (0 articole, 1 comentariu). Totusi acest articol abordeaza o situatie prin care am trecut si eu relativ recent: Parintii mei au aflat ca sunt gay. Am 25...

Articole din aceeasi categorie