No menu items!

Ce trebuie sa stie un barbat gay despre HIV/SIDA?

Acelasi autor

Riscurile utilizării drogurilor…

Căutând plăcerea (fericirea) sau în timpul unei ceremonii inițiatice (în diferite culturi sau denominațiuni spiritual – religioase) – așa apar motivele care conduc tinerii...

Parteneriate civile pentru gay? Da sau ba?

O sa va povestesc de SUA, cunoscand situatia mai bine decat in Romania. Drept urmare a activismului gay intens, mai bine de 50 de orase...

Nu suntem făcuți pentru a trăi singuri

De unde vine dragostea? Filosoful grec Platon raspunde la aceasta intrebare. El il determina pe Aristophanes sa spuna urmatoarea poveste: la inceput, erau trei...

Cum să fii o doamnă?

Manierele, cum le cunoastem toti, si-au facut aparitia pe inceputul secolului XII in Franta, cand Eleanor de Aquitaine s-a saturat de badarania celor din...

De ce promiscuitatea e mai pronunțată în lumea gay?

Cuvantul "promiscuitate" este de obicei folosit cu sens peiorativ, cum ar fi afirmatiile eronate gen "epidemia HIV/SIDA este datorata promiscuitatii din comunitatea gay". Nu...

Printre jumatati de ganduri un mar a mai cazut din crengi plamadite din franturi de vise. Dar ce mai conteaza? In fiecare zi merele se desprind din cauza propriilor greutati si cad pe Pamant. Sunt prea surd sa le mai aud zgomotele, mi-e prea subtire timpanul. Doar aripa de frutur ce doarme alba in noi mai zvacneste uneori emitand unde fermecate spre o lume in care nu exista forme. Toata zarva asta care se cheama viata sta inchisa ermetic intr-un borcan uitat intr-o camara. Nu aude nimeni strigatele noastre de disperare, poate ca Dumnezeu chiar a placat din Rai si nu s-a mai intors…

Inainte de 1995, SIDA a fost cauza nr.1 a deceselor barbatilor gay, in special a celor tineri, in America. Virusul continua sa omoare gay si azi, chiar daca cu o viteza mult mai mica. In tarile din lumea a treia, virusul promite sa extermine oamenii la scara larga, ei fiind prea saraci sa-si permita tratamente scumpe pentru a mentine virusul sub control. Injectiile constituie acum numarul unu cand vine vorba de noi infectari in Statele Unite. Multi dintre barbatii gay care isi fac azi coming out-ul par sa nu fie constienti de ravagiile facute de virusul HIV intre anii 1980-1995.

Pur si simplu ei nu si-au vazut prietenii si iubitii cum devin piele si os, cum au facut-o cei din generatiile gay de atunci. In zilele acelea, bolnavii sperau la medicamente, insa eficacitatea lor nu era garantata. Barbatii infectati mergeau de doua ori pe saptamana la biroul doctorilor lor, ca sa inhaleze niste aerosoli, cum de altfel fac si cei mai batrani care merg la SPA-uri pentru a inhala aburii ce ies din pamant, in speranta ca-si vor vindeca bolile reale sau imaginare. Era considerata o premiera medicala cand un barbat pozitiv isi cumpara propriul aparat cu aerosoli si respira pentamidina acasa. Unii barbati le spuneau altora ca se “pasteurizeaza”, in mod sarcastic.

Negura peisajului, ineficacitatea tratamentelor, isteria si frica ce a inceput in comunitatea gay au fost prilejul perfect pentru sarlatanii care au inceput sa-i jecmaneasca pe barbatii care voiau cu disperare un tratament, oferindu-le pilule ciudate care insa nu le alina suferinta. Numerosi barbati s-au oferit drept cobai pentru diverse tratamente, unii dintre ei sfarsind chiar prin a muri. Totul s-a schimbat in 1995, cu aparitia HAART, o terapie antiretrovirala foarte eficienta, care a schimbat viziunea asupra bolii SIDA, de la o condamnare la moarte sigura la o raza de speranta. Majoritatea barbatilor gay numesc tratamentul un “cocktail”. In ziua de azi, barbatilor diagnosticati pozitiv le este prescris acest cocktail, care este o combinatie de trei sau mai multe medicamente antiretrovirale.

Comunitatea gay a observat evolutia tratamentului cu oarecare suspiciuni, dar si uimire. Dupa ce luau cocktailul, barbatii care ajunsesera doar piele si os au inceput sa ia in greutate. Ochii li s-au iluminat, obrajii s-au umplut si au recapatat roseata pierduta cu ani in urma. Energia pur si simplu le curgea prin corp precum curentul electric, trezindu-le diferite dorinte precum cea de a iesi in oras sau de a merge la sala sau la un film. Testiculele au inceput sa le intre in functiune dupa atata timp. Pur si simplu, cu alte cuvinte, corpurile lor s-au trezit l-a viata pentru prima data dupa multi ani, si barbatii gay pozitivi au inceput sa se gandeasca la viitor in loc sa-si faca planuri de inmormantare.

Totusi, HAART nu e un tratament. Pentru multi barbati infectati cu HIV, cocktailul le prelungeste viata, dar efectul advers este ca medicamentele sunt foarte toxice. Din fericire, tratamentele pot fi schimbate, astfel administrandu-se medicamente din ce in ce mai puternice. Mai jos, va vor fi prezentate niste informatii minimale cu privire la HIV. Sunt o gramada de carti si reviste special pentru bolnavii de HIV/SIDA sau pentru cei care vor sa stie mai multe despre teribila boala. De asemenea, aceeasi informatie poate fi gasita si pe numeroase site-uri. Oricum, pe langa faptul ca trebuie sa fii informat, trebuie sa fii si precaut. Din moment ce cercetarile avanseaza repede, unele informatii de aici pot fi in urma. E de datoria ta sa fii la curent cu informatiile cele noi!

1. Ce produce SIDA?

HIV reprezinta virusul imunodeficientei umane. Medicii au dovedit ca HIV este de fapt un grup de virusi ce cauzeaza SIDA, si ca virusul se transmite in mod special prin sange si sperma. Unele tulpini ale virusului sunt mai violente decat altele, dar alte trei caracteristici ale purtatorului sunt importante. Unii dintre noi au o mostenire genetica ce impiedica sau chiar accelereaza evolutia virusului. Bolile de care purtatorul de HIV mai sufera sunt al doilea factor de risc, cum ar fi sifilis sau pana si un simplu herpes transmis pe cale sexuala. Fiind infectat cu HIV in timp ce suferi de bolile astea, sansele ca virusul sa evolueze rapid sunt foarte mari. In sfarsit, nutritia necorespunzatoare te face mai vulnerabil la alte infectii care scad sistemul imunitar, permitand virusului sa se reproduca pana si mai rapid. Nimeni nu stie cu siguranta de unde provine virusul. Unii cred ca e o boala noua, in timp ce altii cred ca provine dintr-o zona geografica ce era inaccesibila pana cand omul a pus piciorul acolo, asigurandu-i oportunitatea de a se raspandi.

2. Cum se transmite?

Cei care se drogheaza cu seringi sunt cei mai expusi la risc, pentru ca isi impart seringile intre ei si au si o stare de sanatate precara. Pasivii constituie urmatorul factor de risc, urmati de activi. Participarea la sexul oral e un risc relativ scazut. Sarutul frantuzesc pasional nu se stie ca fiind periculos. Sexul kinky si fistingul nu cauzeaza infectarea, cat timp anusul nu prezinta fisuri iar celalalt partener nu are nici el rani. Rimming-ul, cu toate ca poate transmite alte BTS-uri, nu transmite HIV. Numarul de parteneri sexuali pe care ii ai este in stransa legatura cu riscul crescut de a contracta virusul. In sfarsit, un alt factor de risc il constituie alcoolul si drogurile, deoarece amandoua iti intuneca judecata si te fac sa nu iti mai pese de sexul sigur. Este imposibil sa stii cu siguranta statusul HIV al fiecarui barbat gay cu care faci sex. In multe cazuri, iubitul tau poate fi infectat fara sa stie. In mod virtual, toate grupurile ce incearca prevenirea infectarii te sfatuiesc sa presupui ca partenerul tau sexual e pozitiv si sa practivi sexul sigur, pana cand va testati amandoi. Unii doctori recomanda folosirea de prezervative si pentru sexul oral. Cei care militeaza pentru sexul neprotejat nu fac decat sa asigure existenta virusului. Nu e decat un comportament auto-destructiv.

3. Sa ma testez?

Doar celibatarii si calugaritele n-au nevoie de testare. Sa presupunem ca in cazul in care esti celibatar dar activitatea ta nu se rezuma doar la masturbare, atunci trebuie sa te testezi regulat. Numarul de testari ar trebui sa fie direct proportional cu numarul de parteneri sexuali. Pasivii au nevoie de testare regulata, dar nici activii nu trebuie sa se culce pe o ureche. Oricum, consilierea ar trebui inclusa inainte de fiecare testare, ca sa stii ca esti ajutat si medical dar si emotionat in cazul unui rezultat pozitiv. De asemenea, simplul fapt ca ii ceri unei persoane sa se testeze o poate enerva.

Sa ma testez?

Primul test nu face decat sa stabileasca daca sunt anticorpi HIV in sangele tau. Daca sunt, atunci esti infectat cu HIV, NU cu SIDA. Probabil atunci doctorul tau iti va face cel putin alte doua teste, primul pentru a determina incarcatura virala, pentru a-si da seama ce cantitate din virus ai in corp. Cu cat e mai mare incarcatura virala, cu atat mai repede va avansa boala. Daca incarcatura virala depaseste pragul de 55 000, doctorul iti poate recomanda tratamentul HAART. Testul numarul doi este facut pentru a-ti masura celulele CD4, cele care lupta impotriva virusului. Celulele acestea sunt niste celule albe, necesare pentru lupta impotriva infectiilor. Scopul testului este sa spuna cat de bine se descurca sistemul tau imunitar cu lupta impotriva virusului. Un numar normal de celule CD4 e cuprind intre 600 si poate trece de 1000.

Oricum, numarul poate scadea temporar cand esti racit sau ai vreo boala, si mai poate varia si in functie de momentul zilei. Pana si o banala raceala iti poate afecta celulele acestea. Drept urmare, cel mai bine e sa-ti faci al doilea test cand esti sanatos tun. Pe masura ce numarul de celule CD4 scade, riscul de a te imbolnavi creste. Tratamentul cu antiretrovirale este de obicei inceput cand numarul de celule scade sub pragul de 350. Daca numarul de celule scade sub 200, vei fi diagnosticat cu SIDA, ceea ce creste riscul infectiilor oportuniste. Daca ai citit cu atentie, ai inteles ca cu cat e mai mare incarcatura virala, cu atat scade numarul de celule CD4.

Oricum, doar doctorul iti poate raspunde la intrebarea “cat de des sa ma testez”. Daca crezi ca ai simptomele bolii, sau daca oricare din fostii tai parteneri sexuali a fost diagnosticat pozitiv, ar trebui sa te testezi. Este sugerat sa te testezi in primele 3 luni de la expunerea la virus. In tot acest timp, corpul tau va avea destul timp sa produca anticorpii. Dar asteapta cel putin o luna, oricat de greu ar fi. Rezultatele testului apar dupa o zi sau doua.

4. Care e diferenta dintre HIV si SIDA?

Diagnosticul de HIV inseamna ca esti doar infectat cu virusul, in timp ce SIDA inseamna ca celulele CD4 au scazut sub 200, sau au dezvoltat o boala asociata cu SIDA. Cu alte cuvinte, SIDA inseamna ca sistemul tau imunitar este semnificativ avariat. In trecut, oricine era pozitiv s-a infectat cu una sau mai multe infectii oportunistice ce i-au cauzat moartea. Oricum, pana la moarte pot trece ani, dar cu numeroase internari in spital. In zilele de azi, tratamentul HAART este atat de eficient in incetinirea HIV, incat foarte putini barbati mai dezvolta infectii oportuniste. Dar pana si acesti barbati reusesc sa se bucure de vieti calitative. Fara tratament, ar fi morti.

5. Cine se poate infecta cu HIV azi?

S-au facut numeroase cercetari in legatura cu virusul HIV si barbatii gay. Nu e nicio indoiala, cu cat esti mai tanar, cu atat esti mai expus riscului. In ultimii 10 ani, barbatii diagnosticati pozitiv au fost incredibil de tineri, si drept urmare, mai putin experimentati dpdv sexual decat cei mai in varsta. Tinerii gay au mai multi parteneri sexuali si este mai probabil sa practice sexul neprotejat. Toate cele de mai sus sunt evidente, dar mai este un motiv pentru care tinerii gay sunt cap de lista in cadrul celor mai noi infectati. Doctorii sunt siguri ca majoritatea celor ce s-au infectat, au contractat virusul de la alti barbati care se infectasera recent. In primele saptamani de la infectare, incarcatura virala e extrem de mare. Asta se intampla pentru ca organismul nu a avut timp sa recunoasca boala si sa lupte cu ea. Dupa ce o face, incarcatura virala scade. Deci, in acea perioada cand incarcatura virala e crescuta, virusul HIV se transmite mult mai usor si posibilitatea infectarii creste semnificativ.

Acesta este unul din principalele cauze pentru care virusul HIV inca se raspandeste. Daca la sexul neprotejat adaugam alcool si droguri, putem sfarsi cu o problema nedorita. Cateva carti sunt dedicate acestei probleme.

6. De ce tratamentul HAART este mai eficient pentru unii decat pentru altii?

Barbatii gay ce au fost infectati cu HIV acum 10 ani sau mai mult pot suferi de infectii oportuniste. De asemenea, ei pot intampina probleme cu diferite medicamente antiretrovirale. Nu este ceva neobisnuit ca acesti barbati sa faca diaree, sa aiba dureri de cap sau sa se planga de alte discomforturi. Doctorii lor pot de obicei sa le schimbe tratamentul cu unul mai eficient, care au mai putine efecte adverse. La ultima numaratoare, au fost cam 20 de medicamente antiretrovirale aprobate. Principiul pe care se merge e ca e mai simplu sa mentii o persoana sanatoasa decat sa tratezi una bolnava.

Termenul medical de “aderenta” este un alt factor ce influenteaza efectul tratamentului antiretroviral. Asta inseamna ca trebuie sa respecti cu strictete ora la care iti iei medicamentele. Daca pierzi mai mult de una din cele 20 de doze ale cocktailului, risti ca organismul tau sa nu mai raspunda la tratament. Bolnavii psihic, barbatii cu depresie cronica si alcoolici sau cei ce folosesc droguri se expun unui risc mai mare de a uita sa-si ia medicamentele, drept urmare, sa strice toata “socoteala”.

HAART

Nouazeci la suta din cei diagnosticati pozitiv raspund extraordinar de bine la tratament. Ceilalti 10 de obicei se descurca mai bine dupa ce li se schimba medicamentul. Barbatii diagnosticati recent au riscuri mai mici de a suferi de efecte adverse ale tratamentului antiretroviral. Pana se descopera antiretroviralul potrivit, se poate sa treci printr-o serie de efecte adverse minore dar foarte jenante. Datorita tratamentului HAART, rata mortalitatii cauzata de SIDA in SUA a scazut cu 95%, dar inseamna ca pentru acei 5% tratamentul nu a fost eficient. Din fericire, mai multe medicamente antiretrovirale sunt testate acum, in speranta ca se vor dovedi a fi eficiente pentru toata lumea.

7. Cand vor fi disponibile niste vaccinuri?

Doua tipuri de vaccinuri sunt testate chiar acum. Primul vaccin are efect terapeutic, iar scopul este sa incetineasca evolutia bolii celor deja infectati. Cand va fi eliberat, probabil va reduce nevoia de tratament antiretroviral, dar nu il va inlocui. Cel de-al doilea vaccin e cel traditional, prin care se injecteaza germeni morti pentru a stimula imunitatea celor neinfectati. Se estimeaza ca ambele vor fi accesibile in maxin 10 ani. Chiar si atunci, efectele pe termen lung raman necunoscute. Cel mai bine e sa tii pasul cu evolutia cercetarilor prin intermediul Internetului.

8. Herpesul si Virusul HIV

Herpesul este de fapt o familie de virusi care cauzeaza herpex simplex dar si herpesul genital. Herpesul include de asemenea si infectarea cu virusul Epstein-Barr. Niciunul dintre acestia nu cauzeaza infectarea cu HIV. Oricum, daca ai HIV, orice herpes din corpul tau se poate trezi la viata, ceea ce iti poate slabi sistemul imunitar. Simptomele sunt variabile, si in timp ce o persoana nu simte niciun simptom, o alta poate experimenta simptome asemanatoare gripei. Evident, nu toti am fost expuss la herpes, deci nu toti cei infectati risca sa faca complicatii. De obicei, virusii gen herpes sunt usor de detectat si tratat.

Pe langa herpes, un numar de boli mai comune fac ca virusul HIV sa fie tratat mai greu, cum ar fi negii. Oricum, cea mai periculoasa boala e sifilisul. Inca un motiv in plus pentru practicarea sexului protejat.

9. Care sunt consecintele sociale ale virusului HIV?

TOTI barbatii infectati se vor vedea nevoiti sa raspunda la intrebarea “cui sa-i spun despre mine?”. Fiecare barbat gay decide daca e cazul sa-i spuna familiei, prietenilor sau fostilor iubiti, dar fiecare decizie atrage dupa sine si probleme. De exemplu, poate inca nu esti out parintilor tai. Sau, iti poate fi frica de o grija exagerata pe care ti-o arata prietenii. Dar ce pare sa ii ingrijoreze cel mai mult pe barbatii gay este cum sa se descurce cu secretul cand au o intalnire. Majoritatea barbatilor cred ca atunci cand au o aventura, cel mai sigur e sa nu ii spuna celuilalt de faptul ca e infectat, cat timp fac sex protejat. Intrebarea inevitabila e CAND sa-i spui. De aici iti vine si frica, ti-e frica de faptul ca potentialul tau iubit ar putea sa dea inapoi de frica unei posibile infectari.

Din pacate, asta li se intampla foarte des barbatilor gay infectati, din cauza ca celor neinfectati le e prea frica sa rezolve problema. Dar, daca e sa se iveasca o relatie pe viitor, nu poti pastra secretul prea mult, chiar daca faceti sex protejat. Iubitul tau se poate simti mintit sau tratat, iar practic asta ar distruge total increderea lui in tine. Se va gandi ca daca nu poate avea incredere in tine cu chestia asta, cum se poate increde in tine cu altele? Cu cat mai mult amani, cu atat mai greu iti va fi. Sfatul meu e sa ai o discutie mai devreme decat mai tarziu. Daca e sa-ti dea papucii, mai bine aflii acum, decat dupa cateva luni de relatie.

Recunoasterea faptului ca esti infectat e primul pas, dar pana si cele mai sanatoase relatii pot fi ravasite cand un partener e pozitiv iar celalalt negativ.

10 COMMENTS

  1. Imi pare rau ca trebuie sa o spun dar acest articol demonstreaza, inca o data, de parca mai era nevoie, ca romanul este al dracului de priceput la toate. Se naste poet si, mai ales, doctor.
    Iarta-ma, “prietene”, insa de unde ai dat copy/paste la toate aceste informatii? Hai bine… nu e chiar copy/paste, avand in vedere dramatismul literar care a culminat in anumite pasaje. Desi poate ca nici acesta nu iti apartine…

    Drept urmare:

    1. Un om care nu are habar despre ceea ce scrie DAR CARE SE RESPECTA, are macar bunul simt sa citeze sursa.

    2. Poate ca, totusi, ai habar despre ceea ce ai asternut in acest articol. Iar intentia ta a fost cat se poate de buna, de a impartasi cu ceilalti cunostintele tale, de a-i informa spre a sti cu ce au de-a face atunci cand vine vorba de hiv si cum sa se fereasca. Un gest nobil, in fata caruia ma inclin. NU insa si atunci cand informatiile sunt incomplete si total NEargumentate. Asta se numeste dezinformare, care crede-ma, poate avea efecte devastatoare atunci cand vorbim de un subiect atat de delicat precum HIV-SIDA.

    3. Ca sa vezi, pe scurt, unde anume bat:

    -nivelul de celule CD4 din sange nu este un indicator in functie de care se poate stabili 100% cat de puternic sau de slabit este sistemul tau imunitar. Doar 2% din sistemul imunitar uman se afla in sange. Restul este impartit in sistemul digestiv (cea mai mare parte) si in tesuturi. Revenind la CD4, este foarte adevarat ca au un rol extreme de important – acela de a alerta limfocitele B in momentul in care exista un “intrus”. Si este foarte adevarat ca numarul de CD4/mm3 poate varia de-a lungul unei zile foarte mult. Poate chiar sa scada sub 200, nivel de la care NU esti diagnosticat cu SIDA, asa cum ai spus tu, ci este indicat sa se inceapa tratamentul antiretroviral;

    -spuneai, de asemenea, ca numarul NORMAL de cellule CD4 din sange variaza intre 600 si 1000. Iti pot arata fisa mea de analize. La ultima testare erau 1800. Si sunt personae cu un nivel de CD4 peste 2000.

    -metoda prin care un medic este invatat sa decida inceperea tratamentului anti-retroviral HAART (cu inhibitori de proteaza, inhibitori de revers-transcriptaza si inhibitori nucleozidici – care nici nu va inchipuiti cat este de toxic si de nociv pentru organism) este una absolut cretina. Spre exemplu: daca ai pneumonie si iti faci un Elisa si un WesternBlot, care ies negative, atunci AI DOAR PNEUMONIE. Insa daca testele ies pozitiv, esti declarat sero-pozitiv iar un sero-pozitiv cu pneumonie este automat diagnosticat cu SIDA! Socul aflarii vestii il termina psihic! Este absolut convins ca va muri si ca singura lui scapare sunt nenorocirile alea de medicamente. Ceea ce, sincer, nu numai mie mi se pare o tampenie;

    -trecand peste toate controversele legate de testele Elisa si WesternBlot, testul CPR, cel despre care se crede ca masoara viremia – cantitatea de virus din sange, chiar cel care a inventat tehnica CPR spune ca testul este unul de tip multiplicativ, si in niciun caz CANTITAVIV!

    -ideea ca tinerii se infecteaza mai usor este iar USOR aberanta si nu ma mai obosesc sa o argumentez.
    In final, ca sa intelegi ce m-a apucat, te-as ruga sa imi raspunzi la urmatoarea intrebare: de ce sunt sero-negativ? Informatii ajutatoare:

    -iubitul meu este sero-pozitiv;

    -suntem impreuna de un an si jumatate;

    -cand ne-am cunoscut, eram cu analizele la zi amandoi, perfect sanatosi;

    -am facut sex neprotejat (oral, anal, i-am inghitit sperma de cateva ori bune);

    -la doua luni dup ace ne-am cunoscut ne-am facut analizele uzuale si am zis, de control, sa includem si BTS-urile; rezultatele? El pozitiv – cd4 < 200, viremie extrem de mare (peste 650.000 de unitati/mm3); EU NEGATIV!

    – la inceputul lui octombrie s-a implinit un an de cand este sub tratament… Rezultatele? El – cd4 in jur de 350, viremie nedetectabila (tratament reusit, sa zicem, fara efecte adverse cumplite, ficat distrus sau plamani afectati, doar o singura criza de rinichi si o noapte petrecuta la urgenta); EU NEGATIV – dupa testari successive din 3 in 3 luni.

    Dincolo de faptul ca am fost nevoit sa ma lupt cu mine si cu frica ce ma paraliza de fiecare data cand trebuia sa mai astept un raspuns la analize, mi-a fost cumplit de sa ma lupt cu el. Sa il fac sa inteleaga ca nu am ramas langa el pentru ca mi-a fost mila, sa il fac sa inteleaga ca daca este sero-pozitiv asta NU inseamna ca va face SIDA si va muri, sa il fac sa inteleaga ca NU este el vinovat pentru ceea ce s-ar putea intampla cu mine. Am luptat din tot sufletul si am reusit. Insa am ramas cu o intrebare fara raspuns: de ce, dupa tot ceea ce s-a intamplat, sunt sero-negativ.
    Asa am inceput sa caut si sa citesc mai mult!

    Ca SURSE, va recomand cu caldura:
    http://www.youtube.com/watch?v=RO8MP3wMvqg
    http://www.preferatele.com/docs/biologie/3/hiv17.php

    …unde gasiti informatii aproape complete despre vrusul Hiv si replicarea lui – informatii cu care am fost “bombardati” din ‘85 pana azi.

    Cartile:

    Inventing the AIDS Virus, by Peter Duesberg

    What If Everything You Thought You Knew About AIDS was WRONG, by Christine Maggiore
    …sau si mai simplu:

    http://www.youtube.com/watch?v=bAPZnPuPuwc
    http://video.google.com/videoplay?docid=3983706668483511310#
    http://video.google.com/videoplay?docid=3983706668483511310#docid=-266890172132861595
    http://video.google.com/videoplay?docid=3983706668483511310#docid=-8142733917997460212
    http://video.google.com/videoplay?docid=3983706668483511310#docid=-1546322203061765598

    la care se mai adaga si Documentarul House Of Numbers – realizat anul trecut – precum si site-urile:



    http://www.aliveandwell.org/
    http://www.rethinkingaids.com/

    Cu drag,

    Pufu’

     
     

    • Cum nu-ti stiu numele, o sa indraznesc sa mi te adresez cu Pufu’: e posibil sa putem lua legatura in privat ? Ma intereseaza subiectul. Stiu ca sunt ceva luni,dar…poate, cine stie ?

    • Raspunsul la intrebarea de ce esti sero-negativ e simplu: ai avut noroc. Probabilitatea de infectare cu HIV in cursul unui singur act sexual neprotejat (intre barbati) este de aproximativ 1% (cifrele variaza in functie de tipul actului, de metoda folosita in estimare etc., insa acesta este ordinul de marime). Prin urmare, chiar si dupa o suta de acte sexuale neprotejate, exista o sansa rezonabila de a nu fi infectat.
       
      Imi pare rau pentru prietenul tau, insa am totusi o intrebare: mai faceti sex neprotejat?

  2. Two weeks after the revelation that a baby has been “cured” of HIV, reports suggest that a similar treatment can cure some adults too. Early treatment seems crucial, but does not guarantee success.

    Asier Sáez-Cirión of the Pasteur Institute’s unit for regulation of retroviral infections in Paris analysed 70 people with HIV who had been treated with antiretroviral drugs (ARVs) between 35 days and 10 weeks after infection – much sooner than people are normally treated.

    All of the participants’ drug regimes had been interrupted for one reason or another. For example, some people had made a personal choice to stop taking the drugs, others had been part of a trial of different drug protocols.

    Most of the 70 people relapsed when their treatment was interrupted, with the virus rebounding rapidly to pre-treatment levels. But 14 of them – four women and 10 men – were able to stay off of ARVs without relapsing, having taken the drugs for an average of three years.

    The 14 adults still have traces of HIV in their blood, but at such low levels that their body can naturally keep it in check without drugs.

    Drugless years

    On average, the 14 adults have been off medication for seven years. One has gone 10-and-a-half years without drugs. “It’s not eradication, but they can clearly live without pills for a very long period of time,” says Sáez-Cirión.

    Last week, a baby was reported to have been “functionally cured” of HIV after receiving a three-drug regime of ARVs almost immediately after birth. Sáez-Cirión warns that rapid treatment doesn’t work for everyone, but the new study reinforces the conclusion that early intervention is important.

    “There are three benefits to early treatment,” says Sáez-Cirión. “It limits the reservoir of HIV that can persist, limits the diversity of the virus and preserves the immune response to the virus that keeps it in check.”

    Further analysis confirmed that the 14 adults were not “super-controllers” – the 1 per cent of the population that are naturally resistant to HIV – since they lack the necessary protective genes. Also, natural controllers rapidly suppress their infections, whereas these 14 mostly had severe symptoms which led to their early treatment. “Paradoxically, doing badly helped them do better later,” says Sáez-Cirión.

    Rapid response

    The researchers are trying to identify additional factors that could explain why early intervention only works on some people, hopefully extending the scope for more functional cures.

    “This whole area is fascinating, and we’ve been looking very closely at issues of early initiation of treatment, and the potential for functional cures,” says Andrew Ball, senior adviser on HIV/AIDS strategy at the World Health Organization in Geneva.

    “The big challenge is identifying people very early in their infection,” says Ball, adding that many people resist testing because of the stigma and potential discrimination. “There’s a good rationale for being tested early, and the latest results may give some encouragement to do that,” he says.

    —————————————————-

    http://www.newscientist.com/article/dn23276-more-hiv-cured-first-a-baby-now-14-adults.html?cmpid=RSS%7CNSNS%7C2012-GLOBAL%7Conline-news

    —————————————————-

    Un articol interesant.

Comments are closed.

Vezi si...

Vanatorii de zmeie

Cred ca in desert sunt cele mai multe ploi si vanturi seci, acolo unde fiecare intreg, fiecare graunte de nimic dezvolta un cosmos, un univers al sau. E ciudat cum in noianul de nimic unitatea de baza cuprinde mai mult decat propriul intreg si cum se suprapun, intersecteaza si...

Articole din aceeasi categorie