No menu items!

Turandot de Giacomo Puccini

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Aseara am fost la opera, cu Andrei, Ramon si L. S-a jucat Turandot, Giacomo Puccini. Am baut neste sampanie si am mancat niste bomboane de ciocolata (nu, bineinteles ca eu nu am mancat ca v-am zis doar ca tin cura de slabire, 😛 ).

Inainte de a incepe am stat cu Ramon la o tigara si suna unu’:

– Salut ba, ce faci?

Il informez ca nu pot vorbi ca sunt la opera si imediat va incepe. La care el:

– Unde ma? Opera? Esti prost? Numai prostii merg la opera!

Am stins tigara nefumata inca, si am intrat cu ceilalti “prosti” sa “ne prostim”.

Despre ce este vorba in Turandot?

Actiunea are loc in Peking, cu cateva sute de ani in urma. Acolo traia o printesa pura, neatinsa si cam incapatanata: Turandot. Petitorii ei trebuie sa raspunda la trei ghicitori la care trebuie sa raspunda corect pentru a o lua de sotie, in caz contrar vor fi decapitati.

Evident, se gaseste unu’ mai curajos, Printul Tatar care este fermecat de frumusetea ei.

Imparatul Chinei il roaga pe Printul Tatar sa renunte la aceasta incercare riscanta, dar Printul e hotarat sa continue. Turandot vine şi spune povestea blandei printese Lou-Ling, cea care a fost ucisa cu salbaticie de catre un print tatar in urma cu multa vreme. Incercand sa-l descurajeze pe Print, Turandot spune ca ghicitorile sunt trei, dar moartea e una. Curajosul Print raspunde ca şi viata este una. Apoi vine prima intrebare a lui Turandot: Care este fantoma care ii urmareşte pe toti muritorii, nascandu-se in fiecare noapte, murind in fiecare dimineata? “Speranta” raspunde Printul, in mod corect. Urmeaza a doua intrebare: Ce se aprinde ca focul, se raceşte cand iti pierzi curajul sau mori, se incinge din cauza pasiunii? “Sangele” raspunde Printul Tatar, in mod corect pentru a doua oara. Turandot este tulburata, dar rosteşte a treia intrebare: Care este gheata care iti da foc şi pe care focul tau o ingheata şi mai mult; te inrobeşte daca iti permite libertatea şi te face rege daca te accepta ca sclav? Dupa o tacere grea, Printul striga raspunsul: “Turandot!”.

Multimea işi exprima bucuria, Turandot il implora pe tatal ei sa n-o marite cu un strain, dar imparatul spune ca juramantul este sacru. Cu toate astea, Printul Tatar afirma ca ceea ce doreşte el este iubirea lui Turandot. Nu o vrea de sotie impotriva vointei ei. Printul işi pune din nou viata in mainile lui Turandot, spunandu-i ca daca va reuşi sa afle numele lui pana in dimineata urmatoare, el accepta sa fie decapitat.

Nimeni nu trebuie sa doarma, moarte pandeste la usa fiecarui locuitor, toti il roaga/ameninta pe Prontul Tatar sa isi dezvaluie numele. Si aici urmeaza faimosul “Nessum Dorma”. Am ales aici o interpretare a lui Pavarotti (Torino 2006), de fapt ultima lui aparitie in fata unei multimi.

[youtube]ZaufjDVYivc[/youtube]

Soldatii ii prind pe Liu şi Timur care au fost vazuti in tovaraşia strainului şi se presupune ca i-ar şti numele. Turandot vine şi ii ordona lui Timur sa vorbeasca. Liu il apara pe batran, spunand ca numai ea cunoaşte numele strainului. Ea este torturata, dar pastreaza secretul. Impresionata de comportamentul ei, Turandot o intreaba care este motivul. Liu raspunde ca Iubirea este secretul puterii ei. Apoi ea apuca un pumnal de la un soldat şi se sinucide. Am gasit foarte emotionant acest moment pentru ca Liu era indragostita de Printul Tatar (Calaf) si se jertfeste pentru fericirea lui alaturi de Turandot.

Timur şi multimea jelesc moartea ei…. (Giacomo Puccini a murit cand muzica lui a ajuns la acest punct al libretului. Muzica destinata ultimelor 10 minute ale operei a fost lasata de compozitor intr-o forma neterminata, pe o ciorna de 36 de pagini. Ea a fost completata, orchestrata şi aranjata de fostul lui elev, Franco Alfani). …Turandot şi Printul Tatar raman singuri. Printul o saruta; Turandot plange şi marturiseşte ca il iubeşte. Acum Printul este sigur de victorie şi ii spune ca numele lui este Calaf.

Multimea il aclama pe imparat. Turandot se apropie de tronul tatalui ei şi anunta ca numele strainului este „Iubire”. Multimea ii aclama pe indragostiti intr-un imn inchinat „Iubirii”.

Cam asta. Ma gandeam ca si astia de pe gayromeo.com sa isi faca sistemul astfel incat cei care vor sa scrie un mesaj cuiva sa raspunda la trei ghicitori. Singura problema este ca nu sunt sigur daca cei de pe gayromeo.com, vor sa ramana puri … asa cum dorea Tarandot.

Imaginea urmatoare, reprezinta primul poster Turandot:

Primul poster - Turandot

15 COMMENTS

  1. e f interesanta,imi place..as vrea si eu sa ma duc sa vad cum e,dar nu am cu cine:( las ca tot gasesc eu pe cineva:))

  2. Vreau si eu la opera, daca stiam ca mergeti la opera si mai ales ca este “Turandot”, veneam si eu cu cea mai mare placere…dar poate reusesc si eu sa o mai revad odata:(

  3. Trei ghicitori pentru pretendenții la titlul de Mr. Right:

    (1.) Ce se împuținează pe masură ce este adunat?

    (2.) Ce nu putem niciodată obține, deși avem întotdeauna din belșug?

    (3.) Ce poate fi cuprins numai cu mintea, deși brațelor le este cu mult mai la-ndemână?

    8)

    PS: Nu vor cădea capete – se acordă in extremis și titlul de Mr. Right Now…

  4. Vortex: da. 🙂

    Turandot:

    1. Dear, tu nu mai esti o fecioara pura.
    2. Printul ar trebui sa fie din alta parte, nu de p-acilea.
    3. Daca Liu este indragostita de Calaf, va exista doar Mr. Right Now?

  5. 1. “puritatea” nu e raspunsul corect la intrebarea #1, desi ar fi un raspuns plauzibil – tehnic vorbind. (si apropo, n-oi fi eu pur, da cel putin mi-s purificat 🙂 ; da’ e drept ca fecioria pierduta nici toata apa iordanului nu ti-o mai da inpoi.)

    2. “printul” ar putea fi si cersetorul uitat de lume din ograda proprie, numa’ sa stie raspunsul la intrebare… 🙂 . ca intrebarea, nu printul, e “de dincolo”.

    3. i guess so…

  6. Acum m-am prins si eu de ce merge atata lume in Israel… si se spala in Iordan… ma mir cum de nu a secat raul ala pana acum, saracu’

  7. Grid: Probabil ca are vreun sistem de reconditionare a apei, autopurificare. Si purificatorul are nevoie de purificare, de aceea se foloseste Calgon. Nessum dorma?

  8. Nessun dorma. Sa nu doarma nimeni. Nu incearca nimeni un raspuns la ghicitorile mele??? Poate numai daca o sa incep sa tai si eu capete? Dar problema e – o sa-si piarda cineva capul pentru mine incercand sa raspunda, chiar cu riscul de a-si prinde urechile? Vezi? De-aia sunt frumoase povestile – ca intotdeauna exista cineva gata sa se faca de tot rahatul pentru ceva sau cineva. Si daca esti printesa din povesti nu ai nevoie de advertising, ca pretendentii curg intotdeauna garla…

  9. 1.Timpul – cu cât ai mai mult, rămâi cu mai puțin.

    2. Energia – n-o putem produce (sau obține); o putem doar transforma.

    3. Nimicul – (din care ne-am născut și care ne ține în viață) nu ține de ceea ce poate fi atins, pentru că e însăși esența oricărei atingeri: faptul că putem simți nu se datorează simțurilor noastre, ci Nimicului din noi, prin care putem simți (sau nu) ceva.

    Pentru că până și a nu putea simți nimic ține de simțuri, adică de existența lor, de faptul că suntem încă în viață, de răsărirea noastră din Neantul ființei. Abia atunci când, murind, nu mai putem nici să simțim nici să nu simțim, putem spune că ne-a înghițit, din nou, Nimicul – cel din care atât Timpul cât și Energia s-au născut…

    8)

Comments are closed.

Vezi si...

Discriminam sau suntem discriminati?

Cu putina vreme in urma propuneam un subiect: suntem noi, reprezentanti ai comunitatii glbt, cei care discriminam ori cei care suntem expozentii discriminarii? Si, daca discriminam, oare aceasta atitudine nu se transpoleaza automat si in interiorul propriei noastre "familii", intre noi gayi, lesbiene, bisexuali si transgenderi? Nu pot sa gandesc...

Articole din aceeasi categorie