In 2004 un imens scandal tinea prima pagina a ziarelor si devenise leitmotiv pe canalele de televiziune americane: Guvernatorul statului New Jersey recunostea intr-o conferinta de presa – in care isi anunta si demisia – ca este homosexual. Facea aceste declaratii avand alaturi de el sotia si fiica. Surprinzator, nu?
El a socat opinia publica dupa ce a anuntat in direct la televiziune ca este homosexual si a demisionat. Jim McGreevey (47 de ani), casatorit de doua ori si tata a doi copii, a marturisit in fata ziaristilor ca a avut o relatie extraconjugala cu un barbat.
Avand-o alaturi pe sotia sa, Dina, el a declarat ca demisioneaza de rusine, insa surse apropiate guvernatorului au afirmat la acel moment ca McGreevey era santajat de fostul sau amant (pare-se ca ii solicitase 50 de milioane de dolari in schimbul tacerii!)
“Sint un american homosexual. Am avut o relatie cu un barbat si am incalcat regulile casatoriei. A fost o greseala, o prostie, dar este de neiertat (in clipul de mai sus aveti conferinta integrala sustinuta de fostul oficial, iar de la minutul 3:00 incepe sa vorbeasca despre latura sa gay).
Avind in vedere circumstantele acestei situatii si impactul pe care il are asupra familiei mele si a capacitatii mele de a guverna, cea mai buna decizie este sa demisionez”, a afirmat guvernatorul american care, in campania electorala vorbea cu mindrie despre credinta sa catolica. Doi apropiati ai guvernatorului au declarat ca ar fi vorba despre Golan Cipel, un poet israelian, care a fost angajat de McGreevey pe un post de consilier in probleme de securitate, chiar daca nu avea nici un fel de experienta in acest domeniu.
Golan, tinut pe banii publici
Declaratia incendiara, considerata de presa americana “un eveniment fara precedent”, a deschis toate jurnalele de stiri cu atit mai mult cu cit foarte putini oameni politici americani au avut curajul de a recunoaste public orientarea lor homosexuala.
Insinuari privind orientarea sexuala a guvernatorului au mai aparut de-a lungul timpului in presa americana, care ridicase, de altfel, si dubii privind rostul numirii lui Cipel intr-un post foarte important. Astfel, inainte ca iubitul guvernatorului sa demisioneze din functie, mai multe ziare au intrebat ce face poetul israelian pentru securitatea statului New Jersey ca sa fie rasplatit cu un salariu de 110.000 dolari pe an.
Oricum toata povestea e interesanta prin prisma declaratiilor lui McGreevey din ultima vreme cand a decis sa vorbeasca despre acel episod: el a afirmat ca ii este jena sa recunoasca, dar a fost nevoit sa se casatoreasca pentru a avea o parghie, pentru a fi considerat un familist de catre electorii din New Jersey. Mai mult decat atat, a afirmat ca in campania electorala a mers in cluburile gay din New Jersey pentru a discuta cu minoritatea si a sfarsit de cel putin 3 ori prin a savarsi ascte sexuale cu persoane intalnite acolo. Regreta indicendele, isi iubeste enorm fiica si alte cateva abureli de acest gen. 🙄
Ma bucur ca ai revenit Rauss.
Realitatea este ca nu poti urca in ierarhia politica ca gay.
Nu stiu ce a fost in mintea lui Tom Cruz de a sperat altceva.
Dar … te poti ridica ca om politic declarat gay, daca creezi o comunitate gay unita care sa te sustina.
Presimt ca o sa se interpreteze gresit istoria asta, anume ca guvernatorul McGreevey a fost nevoit sa demisioneze pentru ca era gay. NU este asa, el a fost nevoit sa demisioneze pentru ca a incalcat legea si bunul simt, adica si-a platit amantul din bani publici si si-a inselat sotia. Exista multi politicieni gay in SUA, de pilda primarul de Houston (un oras cu electorat conservator) sau primarul de San Diego (ambii alesi democratic). In 2008, Partidul Republican a propus chiar un homosexual la functia de vice-guvernator din Massachussets. Si, dupa cum stim, americanii l-au trimis pe Michael Guest ambasador in Romania – mai mult, Michael Guest a fost propus ca ambasador nu de democrati, ci de George Bush, care era in acel moment presedinte.
@Cristymaykei
În minte lui Cruz a fost o nebunie, a fost speranța că poate face lucruri bune pentru oameni, pentru acei oameni care l-ar judeca fără milă, doar pentru că noaptea ar putea dormi pe pieptul altui bărbat. Tom Cruz a sperat că valorile după care se ghidează lumea nu sunt cele promovate la televizor, că onestitatea, altruismul și implicarea sunt calitățile pe care oamenii le-ar aprecia. N-a fost așa!
În țara asta nu te poți ridica în politică fiind gay declarat. Nu o poți face pentru că bulangiii sunt mai sensibili decât femeile însărcinate, pentru că mulți nu vor înțelege ceea ce faci, pentru că și în această comunitate există ignoranță, există prostie, și nu puțină. De asemenea, vor avea grijă să te murdărească ceilalți, oricât de corect ai fi.
De-a lungul timpului am văzut, am auzit și am învățat multe, iar fără o susținere financiară impresionantă, orice candidat gay declarat, la orice funcție, sigur că va avea un eșec. Există o singură formulă, mult prea complexă pentru a o prezenta aici.
@Corneliu – eu n-am spus nicaieri ca el a demisionat pentru ca este gay, ci pentru ca a realizat ca a incalcat codul etic, s-a casatorit cu o femeie ca paravan si asta spune multe 🙂
Rauss, nici eu n-am zis ca scrii asta in articol, ma refeream doar la comentariile care vor incepe sa dea interpretarea asta, care au inceput deja.
Si inca ceva, exista si exemple pozitive in SUA legate de comunitatea gay, de pilda Ellen DeGenneres, Nathan Lane, Tim Cook (directorul executiv al Apple) sau Oprah Winfrey (care nu e gay, insa a facut enorm pentru comunitate).
Tom CruZ esti pregatit pentru ce va urma, fiindca sigur toata experienta ta de pana acum va trebui consumata.