No menu items!

Africa – lupta pentru drepturi (+hărţi)

Acelasi autor

Tu mergi la Bucharest Pride?

Astăzi începe a 10-a ediţie a paradei LGBT Bucharest Pride şi încă sunt indecis dacă voi participa sâmbăta viitoare la evenimentul culminant al acestei...

Reacţii la declaraţiile Mihaelei Rădulescu

A durat ceva, dar am strâns cele mai importante ştiri, postări de pe bloguri şi postări de pe Facebook sau Twitter apărute în legătură...

Dezbatere naţională! Your host tonight: Răduleasca

   Cred că deja ştiţi despre declaraţiile recente ale Mihaelei Rădulescu despre comunitatea LGTB, dacă nu, oricum, le analizăm puţin mai jos şi discutăm şi...

Nu mai asculta radio, omule!

Există muzică şi după TOP 40 Kiss FM! Gusturile mele muzicale n-aş zice că sunt foarte comune, dovadă că am găsit de-a lungul timpului puţine...

3(trei) gânduri despre bisexualitate

Prietena mea cea mai bună mă sună într-o seară să-mi spună că un prieten de-al ei tocmai i-a spus că e asexual! Fata asta...
Tudor
Tudor
Age: 23 Status: Out and Proud (...and NOT single) Hobbies: reading quality journalism, modern art and old music, positivity and urban exploration
Harta care arată situaţia legalităţii homosexualităţii în lume. cc. Equaldex.com
Harta care arată situaţia legalităţii homosexualităţii în lume. cc. Equaldex.com

Dacă în Occident membrii comunităţii LGBT nu se mai tem că ar putea intra în închisoare din cauza orientării lor sexuale, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei care trăiesc în majoritatea ţărilor africane şi în Orientul Mijlociu. Graniţele colorate în nuanţe de maro şi albastru desemnează ţările care au o legislaţie care interzice sexul între persoanele de acelaşi sex şi, din păcate, putem vedea că unele ţări pedepsesc chiar cu moartea acest tip de relaţii. Deschideţi imaginile într-o altă fereastră pentru a le vedea mai mari.

status of LGBT laws
Statusul legilor care privesc comunitatea LGBT în jurul globului. cc. equaldex.com

 

Să nu ne lăsăm păcăliţi de culorile de pe aceste hărţi. Este necesar să ne uităm la cât este de mare populaţia ţărilor care incriminează relaţiile same sex. Populaţia Africii este la fel de mare cât a întregii Europe + America de Nord (aproximativ un miliard). În Asia, Arabia Saudită, Iranul, Irak-ul, Pakistanul, India, Bangladesh şi Malaezia au împreună o populaţie care depăşeşte cred 2 miliarde, chiar dacă pe hartă par că ocupă doar colţişorul sud-vestic al continentului.

Situaţia căsătoriilor same sex în lume. cc. Equaldex.com

Astăzi sunt 36 de state în lume care permit căsătoriile între parteneri de acelaşi sex. Sună bine cifra, simţim că evoluăm, dar dacă ne uităm mai atent vedem în această listă o mulţime de micro-state, cu locuitori foarte puţini (sub 10 milioane de locuitori). Da, ne bucurăm şi pentru luxemburghezi că se pot căsătorii, dar o adevărată victorie a activiştilor ar fi ca indienii, chinezii, indonezienii, egiptenii, nigerienii, ruşii să aibă aceste drepturi. Alea sunt victorii importante. Unde fiecare articol de lege favorabil comunităţii LGBT apără nu doar câteva zeci de mii de oameni, ci sute de milioane. Din fericire, tot mai multe state dezvoltate din lume, printre care SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania, condiţionează ajutoare internaţionale sau contracte comerciale cu alte state ale lumii, dacă acestea îşi schimbă legislaţia astfel încât să scoată relaţiile homosexuale din ilegalitate, să apere aceste persoane de discriminare, şi în viitor să aibă în vedere şi acordarea altor drepturi.

Înainte de summit-ul “U.S. – Africa” al liderilor africani, care a avut loc în SUA recent , Obama a primit foarte multe semnale din partea presei şi presiuni din partea coaliţiilor care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT să ridice problema legilor groaznice care vizează minorităţile sexuale în ţările africane. Detalii aici (scrisoarea coaliţiei către preşedintele Obama) şi aici (raport al Human Rights Campaign Foundation despre drepturile LGBT în ţările Africii).

Ştirea săptămânii trecute era că în Uganda, unde nu demult a fost votată o lege care pedepsea relaţiile sexuale cu parteneri de acelaşi sex Curtea Constituţională ugandeză a respins legea, nu pe motivul că ar fi discriminatorie, ci pentru că legea a fost votată în Parlament în lipsa cvorumului. Acest lucru nu a împiedicat toţi activiştii ugandezi şi din toată lumea, alături de toate persoanele LGBT de acolo să se bucure pentru anularea legii care pedepsea relaţiile homosexuale cu moartea sau cu închisoarea pe viaţă. Să sperăm că acei parlamentari insensibili şi nenorociţi nu vor reuşi să voteze din nou legea şi că presiunile internaţionale şi  sancţiunile economice impuse de statele occidentale vor avea efect.

Nu cred că noi ne putem imagina cât de mare este teama fiecărui tănăr sau tânără care trăieşte în aceste state. Această teamă de a fi omorâţi, bătuţi, închişi, scuipaţi, lapidaţi sau scoşi în stradă de părinţi pentru felul în care s-au născut şi pentru felul în care iubesc face imposibilă o viaţă normală şi fericită. Tot din cauza fricii de a fi descoperiţi şi arestaţi foarte mulţi refuză să mai meargă în spitalele sau clinicile din oraşele africane, astfel că bolile cu transmitere sexuală se răspândesc în rândul populaţiei, inclusiv HIV/SIDA. Nici cei care susţin organizaţii sau evenimente dedicate minorităţii LGBT, sau organizează întâlniri şi cluburi ale acesteia, nu scapă de închisoare. La Conferinţa Internaţională pentru SIDA ce a avut loc anul acesta în Australia, despre care am auzit toţi cu ocazia prăbuşirii avionului Malaysia Airlines, s-a atras atenţia asupra acestor pericole, care pot să facă continentul african şi mai bolnav, mai sărac,  mai violent şi să-l îndepărteze de lumea civilizată. Foarte mulţi delegaţi veniţi de pe acest continent au refuzat să se întoarcă în ţările lor şi au cerut azil de la guvernul australian.  Nu-i o soluţie – dar eroii sunt puţini atunci când ştim că preţul e chiar viaţa.

Un fel de morală: Suntem norocoşii care sunt la jumătatea drumului în această luptă pentru drepturi egale. În timp ce ne dorim şi muncim să-i ajungem din urmă pe cei care au câştigat tot, să nu-i uităm pe cei care nici nu au încă arme să lupte.

Cum i-am putea ajuta?  Cum i-aţi încuraja să lupte pentru drepturile lor?

3 COMMENTS

  1. Frumos articolul si destul de documentat … dar vorba aia practica ne omoara!!!

    Ce cunosti despre Germania, Brazilia si Australia in materie de casatorie dintre doi barbati. Ca sa fiu mai explicit care sunt diferentele fata de mariajul clasic.

    Spun asta din urmatorul punct de vedere care ma intereseaza cel mai mult: vreau sa emigrez de exemplu in una din aceste tari. Daca ajung acolo pot beneficia de deduceri de impozit pentru sot ? Adica daca eu 7000EUR salar si sotul 1500 EUR, el fiind undeva la limita de jos a salariilor, pot plati impozit mai mic pentru el. In cadrul locativ, la chirii s.a.m.d. se tine cont de faptul ca suntem casatoriti.

    Sau aceasta “casatorie” este doar de amorul artei, suntem casatoriti doar cu titlul iar statul nu ofera nici un avantaj pe care il ofera cuplurrilor man+woman ? Asta ar trebui sa intereseze nu harti frumos colorate, si drepturile africanilor daca au vroie sa sexeze.

    Nu ma incalzeste cu nimic un certificat de casatorie, sau daca se uita urat la mine vecina, daca avantajele de natura fiscala, locativa si economica nu sunt acordate.

  2. Thank you Dan,

    I’m so glad that I found your site, because it has a lot of quality updated content, useful data and great visuals.

    It’s a very nice project and I hope you guys gather a big community around it. I will visit Equaldex from now on  to read the news section on the site and I hope that readers of this article will do the same. Good luck!

Comments are closed.

Vezi si...

Despre mașini, automată sau manuală

Mutăm aici discuția despre mașini care s-a iscat la un articol precedent.

Articole din aceeasi categorie