No menu items!

“Cine nu-i gata, îl iau cu… comunitatea!”

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Ideea cu postu’ “Spune-ți părerea“, mi-a venit ca urmare a unui schimb de păreri cu unul dintre cei care au comentat pe blog, în urma căruia am ajuns la concluzia că gay-ii, în general, se axează mult prea mult pe comunitatea gay, la care se raportează și de la care au așteptări mult prea multe (nu, nu e prima oară când realizez asta, dar acu’ mi-a venit ideea să testez treaba).

Bineînțeles, având în vedere că s-au adunat doar 35 de comentarii nu putem generaliza, dar totuși voi încerca să trag niște concluzii.

La prima întrebare, și anume “Ce reprezintă pentru tine propria-ți orientare sexuală?“, vroiam să văd importanța orientării sexuale pentru fiecare în parte, în ce măsură orientarea sexuală definește un individ.

Unii consideră că orientarea sexuală nu este neapărat o caracteristică definitorie a existenței lor sau o consideră ca fiind un detaliu, ca oricare altul. Unul din cele mai elocvente răspunsuri sună cam așa “orientarea sexuală este criteriul dupa care nu aș vrea niciodată să fiu clasificat“.

Alții sunt de părere că orientarea sexuală îi definește în totalitate și sunt de părere că acțiunile lor sunt strâns corelate cu orientarea sexuală.

La întrebarea “Te simți exclus din cercurile sociale din cauza orientării sexuale?” a fost aproape unanimitate, nimeni dintre cei care au răspuns nu se simte ca fiind exclus din cauza orientării sexuale din diverse cercuri sociale.

Aici, e perfect normală reacția. Discriminarea individuală nu există, poate doar în cazurile în care Naomi și alte unicelulare asemeni ei, “merg pe-o stradă singurică/nu e nimenea pe strasse…“, și zdang fetișu’ se-ndeplinește: bătută, tunsă, înjurată, aruncată în tomberon. Dar nefutută, din nefericire. Pentru ea.

Homosexualii nu prea au așteptări de la ceea ce se definește, în general, prin “comunitatea gay din România“. Este foarte important de reținut că doar o mică parte din numărul total de homosexuali, bisexuali, lesbi și transsexuali se identifică cu ceea ce înțelegem noi prin “comunitate”. În general, cei care la prima întrebare au opinat că orientarea sexuală nu este o caracteristică definitorie, cam tot aceia sunt și cei care nu se simt parte din nici o comunitate. De ce oare?

Aceasta întrebare nu necesita implicarea organizațiilor și fundațiilor (de fapt e doar câte una din fiecare) așadar vă rog să vă abțineți de la a amesteca așa ceva în discuție. Oricum, o chestiune care cred că se pierde din vedere este aceea că fără cei care au ieșit în față, multe țări probabil că ar arde și acum pe rug homosexualii. Deci, respect, măcar pentru imaginea per ansamblu.

Cluburile gay nu sunt asaltate de toți gay-ii din varii motive, cel mai comun motiv fiind acela al calității care lasă de dorit.

Relativ la partenerii sexuali, mulți au spus că nu au avut parteneri exclusiv din persoanele cunoscute ca fiind LGBT… ceea ce întărește ideea complexității comportamentului sexual în afara barierelor trasate de etichetele homosexual și heterosexual.

Pentru că aceste întrebări au fost puse aici, pe DarkQ, nu voi încerca să interpretez ultima întrebare. Zic și io…

Soooo? Păreri? Ar fi interesant de mers puțin mai adânc într-un fapt interesant… de ce unii gay nu se identifică de nici o culoare cu ceea ce numim “comunitate gay”?!?

14 COMMENTS

  1. adevarul pe care al percep eu este ca de fapt sunt 2 [doua] comunitati. Una oficiala vazuta de toti si care face mai mult sau mai putin ceva pentru comunitate si pe care eu o apreciez cu toate bunele si relele, fiindca suntem oameni si nu suntem perfecti niciunul dintre noi chiar daca mai sunt tipi care cred contrariul. Aceasta comunitate oficiala la inceputuri chiar a fost proiectata sa existe de catre o anumita institutie la cererea unei persoane importante din conducerea Romaniei de la acea vreme si asta ca efect al presiunii externe si ca dovada ca Romania devine democratica.
    au trecut destui ani de atunci, lucrurile sau mai schimbat, personajele la fel, asteptarile noii generati au crescut, la fel si modul de abordare,  inteligenta fiind atuul important al noi generati, dar mai ales lipsa fricii care ai tine paralizati pe vechea generatie si care este de fapt a 2 [doua] comunitate.

    Valoarea celei de a 2 [doua ] comunitati este inestimabila, majoritatea fiind persoane importante, cu functii importante, cu putere de decizie, care mai fac cateodata ceva pentru comunitate dar asta pe sest si in masura in care nu le afecteaza deloc pozitia greu cucerita, sau si mai greu de pastrat.

    iar raspunsul meu la partenerii sexuali cunoscuti ca apartinand LGBT , suna asa:

    mai voi asa de mult schimbati partenerii, incat patiti ca  acel unu singur fost iubit al meu care  dus in soho  cu ultimul iubit se cearta, el odata cu fostul iubit, care inca nu stia ca a devenit fost, iar ultimul iubit se certa cu iubitul  lui zicand ca doar voia sa-l faca gelos si de asta a venit cu fostul meu iubit, dar culmea este ca si acela venise cu viitorul lui iubit  de care se indragostise peste noapte la un party gay.

    asa ca cu nebunia asta ca nu se stie niciodata care este fostul sau actualul dar zburda inima spre viitorul asa de repede ca o aventura mica acolo nu se baga de seama.    iar cand o relatie pare de durata cand auzi 6 luni,    oooooo zici  ca au bosorogit  impreuna.

    cam asa vad eu lucrurile si uneori chiar ma amuz copios, dar si imi moare inima de tristete cand aud ceva de rau.

    dar asta e viata.

  2. Raspunsul e simplu: nu doresc sa fie clasificati dupa preferintele sexuale.
    Din punctul meu de vedere orice preferinta ai avea esti tot om si nu ii afecteaza pe cei din jur, sau cel putin asa e in universul meu paralel cu realitatea 😕 .
    Treaba asta cu apartenenta/clasificarea e ca si sortatul rufelor pentru spalat: albe, negre, roz 😆 . In cazul asta motivul e evident de ce trebuie clasificate astfel. Dar in cazul unei preferinte sexuale? De ce este nevoie de o comunitate? De “panarama” marsurilor/parade-urilor ca ne-am dat naibii?
    Daca nu vrem sa fim incoltiti/discriminati, atunci de ce se intampla treaba asta cu marsurile cu tema pur sexuala in esenta?
    O comunitate de obicei are un tel comun. Noi ca gay ce tel comun avem? Aduc aminte a fi gay este o preferinta sexuala. Telul comun il deduceti singurei.
    PS: este doar o opinie personala, nu aruncati cu pietre. 
    Cheers! :mrgreen:

  3. Hai mai Robert, din 5-6 intrebari, si din 30 si ceva de respondenti iti pui intrebari privitoare la “comunitate”?! Apoi  la sfarsit te-ntrebi de ce sunt “multi”? 😛 Iti propun eu o analiza mai semnificativa in rezultat: cati sunt in Romania baieti care sunt dispusi sa faca sex cu un alt baiat, apoi cati sunt aceia care scriu ceva despre viata gay – fie pe bloguri sau in alta parte. Din raspunsul rezultat vei intelege ca nu intereseaza aproape pe nimeni “comunitatea” si foarte putini sunt cei ce vorbesc despre ea.

  4. @florin g, am zis clar ca nu se poate generaliza, nici nu vreau asta, nici nu mi-am propus.

    Ai dreptate, am inlocuit “multi” cu “unii”.

    Ideea de baza era un exercitiu de privire a lucrurilor mai in ansamblu.

    @waldorf: sunt oameni si oameni. Exact aceste diferente de gandire ma interesau… de exista ele? De ce unii se simt parte a unei comunitati si altii nu?

    Incerc sa fiu cat mai neutru cu putinta, dar te rog din suflet, hai sa ne referim strict la noi, gay-ii de zi cu zi, cei care ne stim, ne intalnim pe strada, in cluburi sau la cinema. Hai sa lasam la o parte orice fel de activitate organizata de cineva pentru comunitate (gen GayFest, miss-uri, mister-e si orice altceva), nu are legatura una cu alta.

  5. poate ca la intrebarea cu partenerii sexuali trebuia sa pui un follow-up question. poate ca unii tipi au fost cu tipe cand erau si ei mai mici si pricajiti, si dupa ce s-au facut mai mari au fost doar cu tipi. intelegi tu 😛

  6. Robert, no offence, insa toti se plang ca comunitatea in sus, comunitatea in jos… Te-am rugat sa-mi dai un ragaz pana dupa ora 2.30 cand o sa ajung acasica la mine si atunci voi gandii si parerea mea cu privire la comunitate… Daca consideram ca este o comunitate eram nelipsit de la Brasov, insa acolo voi detalia si motivele pt care NU am venit la Brasov…
    Eu important bloger a comunitatii, frate… fac o chestie din placere, insa nu din distractie… mi-s critic, ok e problema mea… Nu oblig pe nimeni sa ma citeasca cum nici tu nu cred ca o faci, insa iti pot zice cu tarie ca avem o comunitate; impartita in 2-3 categorii sau bisericute… Promit sa detaliez comentul! Enjoy si nu uita sa-ti iei camera….

  7. @RobertG  la intrebarea: de ce nu toti homosexualii se identifica cu aceasta comunitate, cred ca raspunsul are doua taisuri. Vorbim de doua atitudini diferite.

    Cei care se identifica si militeaza (in mod special cei care sunt mai “exbitionisti” si-ar pierde cumva sensul fara existenta unei comunitati. ori pentru cei mai “retrasi”, imaginea formata de unii militanti necivilizati e una defaimatoare. Sigur ca e nevioe de o comunitate inchegata pentru a-si cere drepturile dar e nevoie si de PR civilizat, profesionist. in fata castigarii unei egalitati in drepturi nu putem lupta decat ca o comunitate. Politica independenta nu prea da roade in democratie. Cealalta parte a taisului e una de ordin rational. Nu poti sa te identifici cu o comunitate LGBT si din punct de vedere cultural. Normal ca nu toti ascultam madonna sau ricky martin. normal ca nu toti facem travesti. normal ca nu toti suntem sau ne dorim sa fim un cliseu ambulant.

    Pana la urma e vorba de cultura si civilizatia fiecaruia. Eu fac parte probabil din acea categorie ce considera ca are alte calitati mai importante cu care sa se afiseze in opozitie cu cei care nu au nimic de prezentat interesant decat viata lor intima pe post de martiri discriminati. Sigur ca exista homosexuali civilizati, culti, talentati, simpatici si homosexualii inculti, mediocrii, repugnanti. Dar atat timp cati suntem toti “naomy” din punctul de vedere a majoritatii, suntem, vrem nu vrem o comunitate. A nu seconfunda o comunitate culturala cu una civica. LGBT e o comunitate civica, isi cere drepturile precum femeile acum vre-o 200 de ani sau oamenii de culoare acum 100 de ani.

  8. Parerea mea este ca ne marginalizam singuri atunci cand vrem sa facem parte dintr-o comunitate. Ceva de genu filmelor clasice in care tocilarii sunt la tocilari, smecherii sunt cu smecherii etc intelegi ce vreau sa spun.

    Eu cred ca ar trebui sa formam “o comunitate” pro gay formata din cei care accepta asta, fara a lua in considerare micul amanunt despre orientarea sexuala. Cand zic “micul amanunt” sunt ironic,… stiu  ca este ceva  ce defineste o persoana intr-o anumita masura dar nu in asa fel incat sa conteze pentru cei din jur.

    Sfatul meu: Fiti prieteni cu toata lumea

  9. raspund la comentariul lui paul-adrian:
    eu vad comunitatea gay ca fiind si una culturala, nu numai civica. Cultura drag face parte din lumea gay, showurile de travesty etc, sunt evenimente de fashion si entertainment. Mai multe aflati cautand “LGBT Culture” – pe wikipedia.
    Si acum continui :
    Cu toate astea m-a surprins in conversatiile mele cu tipi gay ca subiectul esential de conversatie, prima oara, cand fac cunostiinta cu cineva, este legat de orientarea sexuala si de preferinte privind modalitatea de a face sex.
    Mi-as dori sa nu fiu intrebat daca sunt “a p v” sau “bi/gay” la prima conversatie, ci mai degraba “ce muzica iti place”, “hai sa iesim la o cafea”, asa cum se intampla la prima abordare in varianta de flirt hetero.
    Am impresia ca se exagereaza pe tematica sexuala uneori, de aici si dezgustul unora fata de termenul generic “comunitate”.
    Cu toate acestea este o comunitate atat civica – de aparare a imaginii si a drepturilor, o comunitate militanta impotriva discriminarii, cat si o comunitate culturala, care dezvolta evenimente, spectacole si chiar arta pe tematica gay.

  10. din punctul meu de vedere nu exista cu adevart o cultura LGBT. Arta travestiului nu e inventata de homosexuali si nu e practicata doar de homosexuali. Beletristica gay? Asta e ca si cum ai spune ca daca personajele principale dintr-o carte sunt oameni de culoare, atunci e literatura de culoare (negro literature). Din punct de vedere artistic exista alte criterii de clasificare a cartilor (pe scurt: poetica literaturii), a filmelor (drame, scurtmetraje, compozitii), a picturii (in creion, colaj, impresionism postmodern) s.a.m.d. Criteriul orientarii sexuale aplicat produselor artistice e unul artificial, nefondat decat de nevoia drepturilor civice si integrarii sociale. Tablourile cu tematica gay au ramas in istorie pentru tehnicile aplicate si nu pentru tema aleasa. Arta adevarata nu e clasificata prin orientarea sexuala sau culoarea pielii. Mi-e ca daca acceptam lgbt culture, ne izolam si mai mult…

  11. @Ra Cultura? Poti sa incepi cu Epopeea lui Ghilgames si nu o sa iti ajunga 200 de ani sa citesti/vezi tot ce e valoros ca produs cultural pe lumea asta. Cum definim cultura? E deajuns sa zambim ca sa fie cultura? “Das Wohltemperierte Clavier” e cultura sau Moga? Cultura drag? Nu vreau sa fac confuzia intre cultura si entertainment. In ritmul propus de tine o sa ajungem sa consideram ca muzica de pe MTV Romania e cultura. Hai sa fim seriosi… una e cultura si alta e entertainment…

Comments are closed.

Vezi si...

La Multi Ani, Copii!

M-am gandit sa postez o imagine cu desenele animate favorite din copilaria mea. E inca dimineata dar am o presimtire ca va fi primul an in care nu-mi va zice nimeni "La Multi Ani" de ziua copiiilor... o fi poate pt ca anul asta voi face 28 de ani......

Articole din aceeasi categorie