Pentru că în ultima vreme mulți și-au dat cu părerea privitor la cei care se travestesc, m-am hotărât să încerc să aduc o rază de lumină și să împrăștii negura care înconjoară acest subiect tabu. De unde puteam să aflu informații, dacă nu de la cei care știu cu adevărat ce înseamnă travesti-ul?
Numele lor de scenă sunt: Kaballa, Fernanda și Amely. În spatele acestor nume vei găsi niște oameni, care au decis la un moment dat să se travestească și să își asume acest rol prin cluburi, pe la diverse concursuri sau acasă cu prietenii.
Este ușor? Ce satisfacții aduce travesti-ul? Cum îi privesc gay-ii din Romania pe cei care se travestesc? Care este rețeta succesului în travesti?
Acestea sunt doar câteva din întrebările la care cei mai buni gay, care au făcut sau fac travesti, mă vor ajuta să găsesc niște răspunsuri.
Sunt mulți gay în Romania care fac travesti, dar prea puțini sunt cei care înțeleg ceea ce fac. După cum am mai spus, nu orice gay care își aplică un strat gros de fond de ten și se îmbracă provocator face travesti de calitate, de bun gust. Asta o dovedesc cei care de-alungul timpului au reușit să smulgă minute în șir de aplauze, respectul comunității gay, diverse premii și nominalizări.
Într-o lume în care vulgarul câștigă teren, într-o lume în care pantoful de firmă strivește cu nesaț ultimele firimituri de valoare iar parfumul greu acoperă duhoarea urletelor pe care nu le-ascultă nimeni, este din ce în ce mai greu să găsești oameni a căror valoare cântărește mai mult decât limita, parcă din ce în ce mai mică, nescrisă, a bunului simț.
Mă aflu în cochetul apartament unde locuiește Cristi (Kaballa). Încă de când intru îmi este imposibil să nu observ legătura personajului pe care Cristi l-a creat și cultura indiană și cea japoneză: reviste despre kimono-uri, planșete cu diverse sari-uri, măști, culori, bambus. Povestește cu o tandrețe aproape maternă despre Kaballa. Am depănat amintiri încă din 1998, vremea când vedea pentru prima oară lumea aceea care avea să devină una din cele mai bune personaje din travesti-ul românesc: Kaballa. Își amintește că numele de scenă ales are legătură cu istoria evreilor și că înseamnă “calea spre (ceva)”
Pe Arian (Fernanda) l-am reîntâlnit zâmbitor, de o amabilitate ieșită din comun. Se simte ușor stânjenit când îi spun că buchetul de flori este pentru… Fernanda. Ideile s-au dezlănțuit într-o cafenea, la o măsuță retrasă. Ca să înțeleg mai bine contrastul dintre Arian și Fernanda îmi povestește despre amicii cu care joacă fotbal și se raportează la Fernanda ca la o soră geamană, care din păcate… nu a putut veni cu noi. Pot fura însă zâmbetul provocator al Fernandei sub șapca și bărbița lui Arian.
Amalia (Silviu), în comparație cu cele două dive, este încă la început de drum dar lasă să se reverse bunul simț ca dintr-o cupă de vin prea plină.
Din ce în ce mai mulți din comunitatea gay din România definesc travesti-ul ca fiind “o artă”. Exceptând câteva cazuri, majoritatea covârșitoare a celor care se travestesc, este gay. Cum stă treaba? Travesti-ul în lumea… curcubeului este într-adevăr o artă sau gay-ii se travestesc pentru a-și explora feminitatea?
Arian zâmbește la această întrebare și îmi spune că totul e o artă până la un anumit punct și mă corectează spunăndu-mi că travesti-ul nu este ceva caracteristic exclusiv comunității gay deoarece, chiar dacă noi, comunitatea gay din România, cunoștem doar pe cei care s-au lăsat cunoscuți, “sunt mulți bărbați hetero care se travestesc acasă, ajutati fiind chiar de nevestele acestora”.
[nggallery id=20]
Arian chiar privește travesti-ul ca pe o artă, deoarece, spune el: “travesti-ul este până la urmă interpretarea unui rol feminin de către un bărbat sau respectiv interpretarea unui rol masculin de o femeie” și cei care pot face asta cu succes transformă actul în sine într-un fel de artă.
Cristi îmi spune că în primul rând, trebuie făcută o distincție deoarece există 3 categorii foarte cuprinzătoare. Avem ceea ce în lumea anglofonă se numeste Drag Queen sau Female Impersonation, Cross Dressing și Transgender.
Tot Cristi îmi mărturisește că ceea ce apare cel mai des la concursul Miss Travesti face parte din prima categorie, cea care de fapt este arta sau abilitatea de a impersona un caracter de sex opus. Mai menționează că majoritatea celor care practică această artă sunt gay și/sau lesbiene.
La Cross Dressing avem acele persoane care preferă intimitatea casei lor pentru a purta garderoba sexului opus. Pentru ei, acesta este un fetiș, și nu tine neapărat de identitatea lor sexuală.
Transgender sunt acele persoane care se identifica cu sexul opus, si actioneaza sau in consecinta (de la garderoba 24/7 pana la operatia de modificare a sexului).
Eu mă identific cu prima categorie. Pentru mine este un hobby (excentric, ce-i drept, dar este un hobby). Este o artă, pentru că implică mai mult decât purtatul hainelor sexului opus. Implică utilizarea machiajului pentru a ascunde tresăturile masculine ale feței și ale corpului. Implică studiul gesticulării tipice sexului opus. (Cristi)
Pentru Silviu travesti-ul întâi de toate este o plăcere; face travesti de un an și jumatate și este convins că va rămâne un hobby, netravestindu-se zilnic; pentru el “travesti-ul este o artă” doar prin faptul că persoanele care fac travesti de bună calitate au un simț artistic foarte bine dezvoltat, o afinitate pentru frumos, răbdare dar și bun-gust.
Recunoaște și Silviu că majoritatea celor care fac travesti sunt gay, dar mai spune că aceasta nu înseamnă că doar persoanele gay fac travesti;
…am vazut un documentar la TV despre un bărbat american, căsătorit, heterosexual, care își castiga existența făcând show-uri de travesti; deci până la urmă, cam așa stă treaba din punctul meu de vedere: oricine poate sa facă travesti, dar nu oricine poate să facă travesti în adevaratul sens al cuvântului; (Silviu)
Când vine vorba de cluburile gay din România toți trei recunosc că sunt tipi cărora le place să fie femei și mimează mai mult sau mai puțin bine mișcările caracteristice acestora, dând astfel o savoare aparte petrecerilor gay dar că asta nu înseamnă nicidecum artă, cu atât mai mult cu cât vulgaritatea domnește în cele mai multe cazuri. De această dată Kaballa își amintește cu drag de vremea când se făcea și în Timișoara show-uri de travesti, făcându-și vânt cu un evantai.
Nici ieșitul în public nu este o problemă, Arian recunoaște că a fost travestit în diverse cluburi hetero iar Cristi, travestit fiind, a fost chiar și la operă.
Oare cum te simți mai în largul tău sau mai bine spus ce te definește mai bine: cel care se trezește dimineața și se privește în oglindă sau diva care se naște dupa ore în șir de muncă?
Cristi îmi spune hotărât că nu pot compara cele două personaje. Cand este travestit, îi place faptul ca este in centrul atenției, și că poate să facă lucruri pe care in mod normal nu le-ar incerca, nu ar avea “tupeul” necesar. Se simte bine în pielea lui “de zi cu zi”, însa recunoște ca îi place acea senzatie de escapadă pe care o are de fiecare data cand iese în oras “pe tocuri”.
Când ajung acasă, abia astept sa o împachetez pe Kaballa în dulap, până data viitoare. (Cristi)
Asemeni lui Cristi, și Silviu se simte bine ca băiat, dar atunci când este Amalia, lumea din jurul său se schimbă… oamenii îl privesc altfel: cu admirație, cu respect sau cu gelozie.
În general mie îmi place să ies în evidență, știi? Atunci când mă travestesc o pot face mult mai ușor; sunt o persoană mai tupeistă, mai dezinvoltă, tocmai datorită acestei măsti pe care mi-o conferă Amalia. (Silviu)
Arian se simte bine când este travestit deoarece simte că își pune în valoare toate calitățile personajului căruia i-a dat viață.
Cred că trebuie să fii măcar puțin artist ca să poți intra cu brio în pielea personajului pe care îl creezi cu ajutorul măștii. Dar oare ce simte bărbatul de sub perucă și rochie, ce sentimente îi încearcă sufletul?
Arian nu se travestește de dragul diversității, îi place efectiv să se travestească și simte că devine o altă persoană, una mult mai puternică în care uneori se regăsește.
De multe ori simt ca băiat că sunt un tip liniștit, stau în banca mea, dar în momentul în care fac schimbarea în personajul pe care l-am creat, lucrurile devin interesante… apare o personalitate dublă… mă desprind de băiatul din mine și intru în totalitate în rolul Fernandei. (Arian)
Silviu se simte un alt om cand se travestește; spune că acea mască îi dă puterea de a se simți oarecum o persoană împlinită.
…nu mă cred mare femeie, dar pur si simplu imi place sa ma travestesc si sa joc oarecum pe front dublu. (Silviu)
Cristi recunoaște că este exact opusul a ceea ce este in fiecare zi. Daca in general este timid, retras, “pe tocuri” este extrovertit, foarte sociabil si chiar tupeist. Machiajul si peruca actionează ca o mască, ca o protecșie. Nu se mai gandeste la job sau la problemele de zi cu zi. Este doar o escapadă.
Mulți spun că cei care se travestesc o fac pentru a ieși la produs sau a agăța noaptea tipi hetero pe străzile marilor orașe. Este vreo farâmă de adevăr sau sunt doar povești?
Cristi considera că sunt oameni și oameni și că intrăm iar în categoriile menționate mai sus. El recunoaste ca nu poate sa faca sex îmbrăcat în femeie.
Am încercat o dată, acum mulți ani, iar senzația de “fusta in cap” mi-a displăcut total. (Cristi)
Totuși recunoaște că îi place să lase senzația barbatilor ca este femeie.
Silviu mărturisește că sunt multe persoane care câștigă bani făcând escort travesti, dar consideră că aceasta e treaba lor, și chiar îi felicită că se descurcă.
Nu cred ca sunt multe persoane care se travestesc pentru a agața tipi hetero; eu când merg ca Amalia într-un club normal, evident că merg pentru a agăța tipi, nu? Pana la urma daca îmi place cineva nu conteaza ce orientare sexuală are, atata timp cat există o atracție reciprocă. (Silviu)
Nici pe Arian nu îl interesează ce zice lumea despre acest subiect și consideră că fiecare face ce vrea cu viața privată. De asemenea, consideră că nu ar trebui să intereseze pe nimeni ce face X sau Y. Admite și faptul că sunt tipi care nu pot agăța un bărbat gay fiind și atunci aceștia se travestesc.
Am agățat foarte mulți bărbați hetero, travestit sau netravestit, nu este nicio rușine, chiar am fost foarte apreciat(ă). Unora nu le venea să creadă cum un bărbat poate arăta mai bine ca o femeie. De asemenea, da, frecventez cluburi hetero, restaurante și niciodată nu s-au întâmplat incidente și nici nu îmi este rușine de ceea ce sunt. (Arian)
Când vine vorba de haine, evantaie și peruci băieții recunosc ca fara o investitie serioasa nu poate ieși nimic de calitate.
Arian spune că hainele și le procură din Mall sau din strinatate, depinde de ceea ce gaseste. Investește foarte mult pentru rolul Fernandei dar și pentru Arian. E ca și cum ar trebui să cumpere haine pentru două persoane. Consideră că orice lucru trebuie să se asorteze cu un altul. Make-up-ul contează foarte mult pentru un travestit dar de neignorat sunt și hainele care cântăresc la fel de mult pe balanța frumuseții. Merge în magazine fără jenă, probează ce-i place, cumpără ce-i place.
Hainele pe care le îmbracă Silviu sunt create de el și folosește materiale de cea mai bună calitate; îi place să poarte haine unicat, deoarece consideră că acestea completează personalitatea lui.
…am si haine din comerț, dar toate modificate astfel încât să mă reprezinte în totalitate. (Silviu)
Silviu spune că aruncă o caruță de bani pe accesorii, după care este înnebunit, și mai mentionează că uneori acestea costă chiar mai mult decat hainele.
Cristi recunoaște ca are în garderobă atât haine luate de la piață, cu “3 bucati la 10 lei”, dar și articole vestimentare care i-au făcut găuri serioase în bugetul lunar. Cei care îl cunosc, îi știu preferințele pentru sari-urile indiene și kimono-urile japoneze. “Astfel de piese pot fi destul de scumpe”, spune Cristi.
Dacă ești familiarizat cu anatomia corpului tău, îți dai seama cu timpul ce trebuie să improvizezi pentru a-ți completa lipsurile. Aici intră atât sanii de silicon cât și perinițele de umeri, folosite în perechi pentru a rotunji șoldurile și astfel dând impresia de talie mai subtire. (Cristi)
[nggallery id=21]
Cristi și Arian au câștigat diverse titluri și premii dar personal nu cred că e nevoie de vreun titlu pentru a știi că ești unul dintre cei mai buni. Cred că sunteți cu toții de acord că scena travesti-ului este însetată de calitatea de odinioară. Amândoi zâmbesc când vine vorba de o recomandare pentru colegii lor amatori.
Legat de Miss Travesti nu am făcut nimic special. Țin minte că au început să îmi tremure genunchii cum am intrat în clubul în care s-a ținut concursul. Am avut foarte mari emoții, însa am plecat de la ideea că particip ca să ma distrez. Show-ul l-am facut exact așa cum îl faceam și la Timișoara, în primul rând pentru mine, apoi pentru public. (Cristi)
Cristi crede ca cel mai important aspect este să te simți bine pe scenă: dacă nu te simți confortabil cu rolul pe care trebuie să îl joci, cu piesa sau cu versurile, daca faci o piesă pentru ca te-a rugat cineva, chiar dacă nu îți place, atunci toate senzatiile astea sunt transmise mai departe celor care te privesc.
Încearca sa te întreci pe tine însuți, de fiecare dată. Doar așa poți deveni mai bun. Cel mai bun. (Cristi)
Arian își adice și el aminte de anul 2007, anul în care a câștigat la rându-i titlul de cel mai frumos travestit din România. Recunoaște că a avut emoții și că nu a înțeles pe deplin partea cu parodia dar că organizatorii au tras la sorți o melodie pe care Fernanda urma să o interpreteze pe lânga cea a ei. Astfel a făcut Liza Minelli “New York, New York” pe care a interpretat-o cu brio.
M-am prezentat pe scenă impecabil și am lăsat să ardă fiecare celulă din mine pentru a fi cel mai bun. (Arian)
Arian le recomandă colegilor amatori să fie mai atenți la aparițiile în mass-media pentru că spun de multe ori informații false și astfel România ajunge să-i privească pe cei care se travestesc ca pe niște ciudați. Tot așa, Arian trage un semnal de alarmă și îmi spune că nu sunt vedete toți cei care aruncă pe ei o rochie uzată și se urcă pe niște tocuri. Trebuie să se înțeleagă că unele persoane arată bine travestiți iar alții, nu.
Silviu, chiar dacă este la început de drum este de părere ca cei care se travestesc ar trebui să lase deoparte perucile ieftine (gen mătură) și tinutele vulgare și să imbrace ținute decente și accesorii potrivite; el mai crede că o mare parte din vina pentru cum sunt priviți travestiții în Romania, sunt chiar… travestitii;
…pai daca vrei sa faci travesti, investește ceva… nu poți face asta îmbrăcandu-te în ținute ieftine și vulgare cu machiaje care să completeze aspectul de, scuză-mi expresia, târfă. (Silviu)
[nggallery id=22]
Am ținut neapărat să scriu acest articol, pentru că știu că lumea travesti-ului e foarte versatilă, iar publicul tinde să generalizeze. Sper că tabloul, pe care am reușit să îl creionez împreună cu Cristi, Arian și Silviu vor deschide niște ochi, acoperiți de pleoape prea grele pentru a vedea așa cum este o realitate, care vrem sau nu, ne înconjoară.
SUPERB! Imi place interviul, felicitari Robert pentru initiativa dar si pentru intrebarile exacte pe care le-ai pus celor trei. Intr-adevar, a fost nevoie ca cineva sa aduca o raza de lumina cand vine vorba de travesti, pentru ca lucrurile chiar sunt invaluite in ceata si o proasta informare atrage dupa sine reactii gresite si un comportament deviat vis-a-vis de travestiti, din partea heterosexualilor si nu numai.
Cristi, bravo pentru faptul ca ai punctat chestia cu Drag Queen/Crossdresser/Transgender. E o mare diferenta intre cele 3, si cred cu tarie ca vizitatorii blogului, atat heterosexuali cat si gay, vor invata sa distinga aceste 3 categorii.
Mi-a mai placut si ce a spus Arian legat de aparitiile in presa si la TV. E adevarat, romanii isi fac o impresie total gresita daca sunt informati necorespunzator. Chiar acum cateva zile era o emisiune la TV cu 5 travestiti, iar moderatorul se adresa cand la feminin, cand la masculin. Pai cine mama dracului mai intelege cum stau lucrurile daca se oscileaza intre sexe cu atata usurinta? Si mai deranjant e ca niciunul din cei 5 nu s-a deranjat sa-i atraga atentia prezentatorului respectiv … .
In concluzie, vreau sa spun ca acesta este genul de articol care imi place si care chiar are un impact pozitiv asupra publicului. E adevarat ca, cu o floare nu se face primavara, dar e un inceput promitator! Sper ca pe viitor sa scriem cat mai multe articole care sa clarifice lucrurile, atat pe tema travesti-ului cat si pe altele.
In sfarsit !!!! Singurul meu regret e ca nu l’am vazut niciodata pe Cristi facand travesty 🙁 pe Silviu la fel, nu am reusit sa’l vad in actiune, dar niciodata nu e prea tarziu. Cat despre Arian, l’am vazut pentru prima oara in 2007, cu cateva luni inainte sa asist la Miss Travesty. Este, intr’adevar un tip cu foarte mult bun simt. Ah, iar prestatia a fost beeeeton 🙂
Ar fi extraordinar sa’i vedem pe Arian si Cristi pe aceeasi scena !!!! Uh, Banatu’i fruncea 😀
Robert, inca o data ai reusit sa ma impresionezi; ai folosit niste caracterizari uimitoare care ma fac sa vad in sfarsit ca uneori, travesti`ul chiar este apreciat;
Senseless, ramai pe aproape;-)
AAHHHH… si Robert, pune pozele cu mine… please 🙂
Multumesc. Eu la randu-mi va multumesc voua, ca mi-ati acordat putin din timpul vostru. 😉
Ma bucur ca am avut ocazia sa va cunosc , mai ales pe Arian, care este o prezenta uimitoare atat in rolul de fata cat si in cel din viata reala ca baiat. Si pe ceilalti i-am vazut prin club , dar nu am avut ocazia sa vb cu ei, din pacate.
Kaballa aduce de fiecare data ceva nou, cu fiecare aparitie a ei/lui observi o noutate.
Va pup baieti,
Andrei (Fernan… hai Ariane ca sti u :razz:)
Stai pe aproape:D
vai….iti multumesc ca mi`ai adaugat pozele..acum este un articol reusit:smile::grin:
Eh, si pana acum era reusit, doar ca acum este “mai” reusit. 🙂
Felicitari pentru articol!
Felicitari… un interviu extraordinar!… va pup, sunteti minunati!… bafta in continuare!
Sincer foarte interesant blog 😀
Cel putin mie mi-a captivat total atentia mai ales acea foaie care vorbeste despre travesti super frumos . . .
Pe primul travesti l-am recunoscut este cumva din Brasov daca nu ma insel ❓
Mii se scuze pentru intarzierea cu care scriu acest comment!
Robert, iti multumesc pentru sansa acordata de a incerca macar sa clarificam putin lucrurile in lumea noastra “pestrita”:)
Alexandru, daca despre mine vorbesti, da – eu sunt din Brasov 🙂
asa vrea adrese de mees cu trav imi plac ff mult va urez la multi ani la tot curajul care il aveti travestiti sint un mare fan al lor