No menu items!

Precizari din partea Asociatiei ACCEPT cu privire la schimbarea directorului executiv (Irina Nita)

Acelasi autor

Queer Night – cel mai de succes sir de evenimente LGBT din Bucuresti!

Am luat contact prima oara cu Queer Night acum vreo 2-3 ani, atunci cand l-am cunoscut pe Paul. Tanarul este ceva spectaculos, ne-am imprietenit imediat si...

Irina Nita NU mai este director al Asociatiei ACCEPT!

Astazi, am primit un newsletter de la Accept in care in 5 randuri anuntau ca Irina Nita NU mai este director al Asociatiei ACCEPT,...

Cantece bisericesti la proiectia de film LGBT din cadrul Lunii Istoriei LGBT

Aseara, la Muzeul Taranului Roman, un grup de peste 50 de protestatari au cantat mai multe cantece bisericesti ca raspuns la decizia muzeului de...
Bogdan Istrate
Bogdan Istrate
Salut! Tot ce pot sa iti spun despre mine este ca imi place viata, in toate aspectele ei. Am activat in domeniul ONG vreo 10 ani. Am lucrat pentru ARAS (Asociatia Romana Anti-SIDA, Romanian Harm Reduction Network, INTEGRATION, Asociatia ACCEPT, Hands Across Romania si Fundatia Comunitara Bucuresti), am ajuns si intr-o companie pe o pozitie de marketing si apoi, m-am decis sa imi fac propriul meu business. Am fost membru de board IGLYO (International Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender Youth Organization) si am castigat un premiu international al Fundatiei ERSTE pentru unul dintre proiectele mele. Scriu si pe Darkq.net atunci cand am ceva de zis. Ma enerveaza minciuna si manipularea, dar si persoanele incompetente. Hai, pa!

Deci, sa va zic. Dupa primirea celor 5 randuri de la Accept, m-am decis sa le cer clarificari cu privire la schimbara directorului executiv. Ce mi-a atras atentia a fost formularea cu care Accept a iesit si anume: “…a luat act de revenirea doamnei… la pozitia de coordonator programe…”. Pentru mine, actiunea de a lua act este ulterioara renuntarii sau retrogradarii.

In prima faza, renunti sau te dau la o parte, iar apoi, in calitate de Board, iau act de decizie. Nu prea poti sa incepi cu sfarsitul atunci cand anunti o schimbare. De fapt, cam singurei si-au dat cu dreptul in stangul. Puteau sa spuna foarte simplu si clar: “Asociatia Accept are un nou director. Acesta este X-ulescu, este membru Accept din 1998 si a facut urmatoarele…”. Nimanui nu ii mai pasa de vechiul director. Toata atentia ar trebui sa fie pe noul management. Ma rog…

Iata intrebarile mele si raspunsurile lui Florin Buhuceanu (Enjoy):

1. Poti sa imi spui care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii?

Florin – – “Pot. Ca orice organizatie neguvernamentala, ACCEPT se reinventeaza periodic. Sau incearca, macar, cu oarece nevointe, panici si dramolete. Se uita la prioritati si ia decizii cu privire la care dintre ele pot fi asumate in urmatorii ani si care dintre ele pot fi puse mai in surdina. Data fiind situatiunea din societatea noastra atat de tributara unor metehne de gandire pre-moderna, exista o presiune reala asupra ACCEPT sa faca de toate, din tot. Ceea ce in mod evident nu se poate, realist vorbind. Unele dintre temele noastre de advocacy din perioada urmatoare “ ard”, ACCEPT se reconfigureaza pentru a intra in pozitie de “combat”. Noul director si cel/cea care va veni dupa mine trebuie sa se plieze pe aceste nevoi. Ne adaptam din mers la presiunile mediului intern si extern, ca sa rezum.”

Comentariul meu: Din acest raspuns inteleg ca Accept se reorganizeaza. Nu stiu cum face asta, dar este bine ca se intampla. Cel sau cea care va veni dupa Florin va trebui sa gaseasca o organizatie cu oameni competenti. Nu putem decat sa speram! In concluzie, NU mi-a raspuns la intrebare! Un bun PR ar fi evitat raspunsul, exact cum a facut-o si Florin.

2. Retrogradare sau renuntare?

Florin – – “Nici, nici. Irina a revenit la o pozitia anterioara de coordonatoare de programe, avand experienta si expertiza cuvenite. Le cunosc si le respect, am lucrat un numar bun de ani impreuna pana spre finele lui 2006. A solicitat aceasta repliere pe o arie de activitati unde se simte confortabila si unde si-a dovedit eficienta.”

Comentariul meu: NU se intelege! Daca spui nici, nici, atunci inseamna ca a fost o decizie de comun acord. Nu? Dar mai apoi, citim ca a fost vorba despre “[…] A solicitat aceasta repliere pe o arie de activitati unde se simte confortabila si unde si-a dovedit eficienta.[…].” NU prea mai inteleg! Pe cuvant! In acelasi text ni se transmite ca Irina Nita nici nu a renuntat, nici nu a fost retrogradata si ca a renuntat sau nu sau da sau…..???!!!!!!

3. De ce acum?

Florin – – De ce nu ar fi sa fie acum? Media duratei directoriale la ACCEPT e de regula sub 4 ani, dupa care isi face simtata uzura. Nu e chiar organizatia cea mai simplu de gestionat, intre noi fie vorba.

4. Putem vorbi despre un management defectuos ca principalul motiv pentru aceasta decizie?

Florin – – “Sa nu folosim cuvinte mari. ACCEPT e judecat dupa ce reuseste sa faca, in functie de mediul in care evolueaza. Sint lucruri noi si bune care se intampla in ultima vreme, in timp ce altele risca sa intre in adormire. Nu e o evaluare usor de facut, am propriile nemultumiri si iritari, prefer insa sa vad insa partea plina a paharului: intensificarea zonei de legal advocacy pe trans si nediscriminare, cazurile strategice de la Curte Europeana de la Justitie de la Luxemburg si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Luna Istoriei LGBT, deschiderea unor parteneriate cu politistii pentru identificarea si combaterea infractiunilor motivate de homofobie – ca sa dau doar cateva exemple. Toate au legatura cu managementul de care vorbeai, nu sint realitati ezoterice fara legatura cu “baza”.”

5. De ce ati ales sa anuntati schimbarea printr-un anunt de 5 randuri in newsletter-ul Accept?

Florin – – “Ar fi trebuit sa avem 7 randuri, inteleg 🙂 Nu stiu sa-ti spun rapid si fara echivoc de ce am mers pe optiunea asta. A fost o decizie de moment pe care eu am luat-o ca sa stie lumea cu ce ma ocup in urmatoarele cateva luni si care nu cred sa merite a fi psihanalizata.”

6. Din cate stiu, organigrama organizatiei nu mai cuprindea pozitia actuala a Irinei Nita. Poti sa imi spui de ce a fost recreata aceasta pozitie si care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii: performantele doamnei Nita, proiectele castigata de doamna Nita, succesele de advocacy si lobby etc.

Florin – –“Pozitiile din organigrama nu sint echivalabile cu adevarurile din Biblie, ele apar si dispar in functie de ce are nevoie organizatia la un moment sau altul al dezvoltarii ei. In cazul nostru, coordonarea de programe e necesara pentru a lasa mai mult spatiu de miscare directorului inspre tintele de advocacy (in relatia cu autoritatile, mass media, organizatii internationale, fundraising, etc.).”

Comentariul meu: Coordonarea de proiecte presupune si castigarea de proiecte. Ca sa ajungi sa le coordonezi (nu mai zic de cat de bine), trebuie ca mai intai sa le castigi. As fi curios sa aflu cam cate proiecte a castigat fostul director in cei 2 ani de condus organizatia? Oricum, cu siguranta ca ce nu a castigat pana acum, va fi castigat de acum inainte! Nu?
In concluzie, ce sa mai zic!
Nu am comentarii, pe bune, deci, chiar nu mai am….
BI

8 COMMENTS

  1. Imi place cum termini articolul cu “Nu am comentarii …”, cand tot articolul doar comentezi niste pozitii oficiale. Titlul e pus aiurea, nu sunt precizarile ACCEPT, ci parerile tale tendentioase 😉

  2. @tomitel: Articolul este terminat cu o stare si anume, una de dezamagire vis-a-vis de raspunsurile primite. Imi pare rau ca nu ai inteles asta, poate nu am fost foarte clar. Cat despre alegerea mea de a comenta pozitia Accept, cred ca este mai mult decat justificata. Atunci cand comunici, macar sa o faci corespunzator, din respect pentru comunitatea pe care o reprezinti, dar si pentru finantatori. Ceea ce spune Florin reprezinta pozitia organizatiei vis-a-vis de intrebarile mele. Si intr-adevar, conform manualului de identitate al Accept, se scrie ACCEPT.

    @Vasile: Intrebarile, fie ele si tendentioase desi nu cred, nu sunt de analizat ci mai degraba raspunsurile lui Florin si modalitatea prin care Accept comunica cu comunitatea LGBT din Romania. Nu stiu cum altfel ar fi trebuit sa sune intrebarile respective. Acestea au fost curiozitatile mele legate de ceea ce ei au transmis si le-am verbalizat. Ma bucur foarte tare ca am facut-o si ii multumesc lui Florin pentru raspunsuri, chiar daca ele nu transmit nimic. Mai mult decat atat, eu NU vad materialul ca pe un interviu ci ca pe o luare de pozitie.

    Indiferent de pareri, vi le respect si sunt sigur ca sunt justificate si argumentate asa cum cred ca au fost si intrebarile pe care le-am trimis catre Accept. Nu cred ca ar trebui sa ne gandim la un articol ca este bun sau rau ci ca EXISTA si ca cineva, indiferent de cine este acesta, a avut curaj sa adreseze acele intrebari incomode, pe care marea majoritate le gandeste, dar nu are curaj sa le si verbalizeze.

    Respect!

    BI

  3. Comunicatul ACCEPT n-a fost aruncat doar așa, la plezneală. A fost bine gândit, în condițiile în care conducerea organizației știa că trebuie să spună ceva și că nu poate scăpa fără o poziție oficială. S-a văzut clar că nu vor sau nu pot să spună mai mult, așa că n-are rost să scormonim nămolul și să răsucim cuțitul în rană. E evident că un comunicat de genul acesta – zgârcit și retractil – evocă o anumită reținere de la spălatul rufelor în public.

    În general, orice schimbare de lider (demisie sau demitere) traduce cel puțin un insucces, dacă nu o sămânță de dezastru. În asemenea situații esențial e ca organizația să se remonteze prin resurse proprii și să învețe din propriile greșeli. Acest proces de autoanaliză și reașezare nu e bine să fie tulburat în continuare prin intervenții intempestive, dinăuntru sau din afară. Apele trebuie să se limpezească de la sine, iar pentru asta e nevoie de timp.

    ACCEPT-ul este unul dintre puținele ONG-uri din România care a rezistat timpului cu demnitate, construindu-și un profil social unic și o istorie proprie, meritele sale în lupta împotriva discriminării neputând fi contestate, chiar dacă impactul său în comunitate s-a făcut simțit mai mult prin distribuirea de prezervative gratuite. Activitățile ACCEPT s-au lovit încă de la bun început de bariera inerției mentalităților, ceea ce a făcut ca asociația să nu aibă deloc o misiune ușoară. Oricare i-ar fi fost neajunsurile, faptul că a avut mereu de înotat împotriva curentului este un merit care-i sporește creditul în fața scepticilor, scuzându-i chiar și o serie de greșeli ce ar părea impardonabile la prima vedere. Ar fi păcat ca totul să se ducă de râpă din pricina unor lucruri care, cel puțin în cazul ACCEPT, cântăresc probabil mai ușor decât în cazul altor organizații non-guvernamentale. La urma urmei, nu e ACCEPT-ul un fel de… family business 🙂 ?

    😎

  4. Desi o sa para ca nu are legatura cu subiectul, bancul de mai jos e strict legat.

    Cica Dracul intr-un moment de plictiseala anunta cu surle si trambite un concurs.
    Cine face ceva ce el nu poate sa faca sau intreaba ceva la care el nu poate sa raspunda sau orice altceva care sa-l lase pe el cu gura cascata, il face stapan peste juma de pamant.
    Vine americanul cu tehnologia lui de ultima ora si-i construieste cel mai tare OZN. Pocneste Dracvul din deget si apar 2 OZN-uri.
    Vine franuzul si-i gateste cea mai complicata reteta gastronomica a lor. Pocneste Dracul din deget si apare o masa cu toate mancarurile bucatariei Frantuzesti.
    VIN rand pe rand si celelate neamuri si Dracul doar pocneste sin deget sau raspunde la intrebari si iar se plictiseste, plictiseste.

    Vine si romanul. Il pune pe Drac sa gateasca la pirostrii un ceaun de fasole cu carnati[personal prefer carnatii nu ciolanul, dar cred ca si voua tot carnatii va plac} si cand e gata fasolea cu carnati, ia romanul o lingura de lemn papa juma de ceaun dupa care se pune pe dormit.
    Dracul nedumerit asteapta cuminte sa se trezeasca romanul sa vada ce mai face.
    In sfarsit se trezeste romanul ia o sita o pune la cur si trage o basina, dupa care il intreaba pe Drac pe unde-a iesit basina. Se uita Dracul la gaurile sitei si inciudat ca pentru prima oara nu are un raspuns incepe s-o ia pe ghicite, – Pe asta zice Dracul, romanu Nu, pe asta, pe asta, romanul nu si nu, si uite asa ia Dracul toate gaurile la rand pana le termina, iar apoi suparat dar si mort de curiozitate se declara invins doar ca sa afle secretul basinii.
    Romanul tacticos da sita de la cur, o arunca si-i arata Dracului cu degetul aratator, gaura pe unde-a iesit basina … gaura curului.

    Morala?
    Cand mananci mereu fasole e imposibil sa negi contrariul, te da de gol … mirosul!

Comments are closed.

Vezi si...

Concurs de articole: Cum e sa fii gay in Romania?

Vazand multitudinea de comentarii si subicte pe care se poate discuta, am ajuns la concluzia ca multi useri ar merita sa apara cu nume de autori. Astfel, ca toata povestea sa para si mai interesanta, am conceput ideea unui concurs in care se va impune o anumita tema. Toti user-ii...

Articole din aceeasi categorie