No menu items!

Primul roman din istorie a fost despre sexualitatea gay…

Acelasi autor

Caravana “Serile Filmului Gay”

Serile Filmului Gay este festivalul de film consacrat în România care adună la Cluj-Napoca, la o singură ediţie, peste 70 de filme, scurt şi...

Fericirea are chipul tau II

Daca Nicolae Steinhardt a scris “Jurnalul fericirii”, eu il transform in “Fericirea are chipul tau II”. Cel putin pentru a sublinia o anumita stare de continuitate. In prima parte va descriam sentimentul si starea, acum vin insa cu o serie de completari care tin in buna masura de anumite conjuncturi ale vietii.

Fericirea are chipul tau…

Am dobandit prin el curajul de a spune lucrurilor pe nume si de afisa o stare de siguranta interioara care de cele mai multe ori lipsea din varii motive. Desi ii spun des ca il iubesc, simt totusi ca acest cuvant nu e suficient, e nevoie sa inventam noi si noi expresii care prin pronuntie sau scriere sa exprime astfel de stari superioare.

Trebuie batuti cu bastoanele

Albania a adoptat in februarie 2010 o lege impotriva discriminarii minoritatilor sexuale, care se simt victime ale intolerantei si agresiunii din partea institutiilor si...

Oameni de la care cica sa ai pretentii…

Ce s-ar putea comenta pe marginea unui status din partea unui om de la care, in principiu, ai pretentii? God...si eu care credeam ca...

Primul “romancier” din istorie, Petronius, a scris  “Satyricon”, o lucrare considerata nu doar primul roman, dar si prima evocare a sexualitatii gay din lume. Nu e amuzant sa stim ca prima astfel de scriere a evitat femeile? 🙂 :). Istoria ne-a invatat ca evolutia noastra e rezultatul simplu al unor conjuncturi si nicidecum al unor factori de natura divina.

O sa depasesc putin incursiunea in literatura de profil si o sa pun in lumina un moment amuzant care s-a petrecut acum vreo 2 milenii.

Al 22-lea imparat roman a fost “uns imperator” pe la 14 ani si a domnit pana la 18 cand unii mai destepti s-au gandit sa-l asasineze. Sa fi fost el insa un adolescent tipic? Ce e de asteptat de la un copil in plina pubertate cand dobandeste puterea absoluta a unui intreg imperiu? Evident sa-si caute jucaria preferata. Dar care ar putea fi cea mai “jinduita” jucarie pentru un baiat aflat la varsta critica?

Ei bine, imparatul a dat ordin armatei sale sa fie cautat barbatul cu cel mai mare penis din toate teritoriile romane. Oripilare pentru istoricii vremii care au incercat sa-l critice aspru pentru lipsa lui de morala. Dar cine ar fi indraznit sa se opuna ordinelor sale?

Zis si facut: trupele sale trec la “masuratorile din propriul teren”, adica din Italia, apoi pasesc in Spania si in final ajung in Dacia unde barbatii sunt siliti sa se lepede de “bracinari”. Stupoare insa…nici aici nu se gaseste ceva pe masura poftelor imperiale desi marimile erau cu mult mai impresionante decat in alte areale.

Si cum orice competitie are si un castigator, fericitul a fost descoperit in indepartata Sirie. Cu mare alai a fost adus la Roma unde a fost “silit” sa petreaca o noapte hedonista alaturi de guralivul imparat. Scarbavnicul madular pare-se ca depasea marimile clasice ale unui asin. In acele vremuri, sa spui cuiva ca e “magar” insemna o lauda pentru ca se asocia cu dimensiunea penisului bietului animal.

Totul a fost insa un dezastru mai ales ca impresionantul “obiect” al sirianului nu s-a ridicat…la nivelul asteptarilor. Ba chiar nu s-a ridicat deloc.

Uzurpatorii din jurul sau au banuit ca amantii imparatului i-au pus ierburi in mancare sperand astfel ca va fi executat pentru “impotenta”. Nici pe departe. Tanarul conducator al imperiului l-a trimis chiar cu garda personala inapoi in Siria sfatuindu-l sa procreeze cat mai multi baieti vigurosi si dotati. De unde si parabola: “nu tot ce e mare se face si mai mare asa cum nu tot ce e mic se face si mai mic”. 😀

14 COMMENTS

 1. Identitatea gay, uranist cum i se spunea, a fost stabilită cam în a doua jumătate a secolului XIX. E un anacronism să inoculăm valori moderne în trecut. De altfel nu înţeleg de ce tot se laudă homosexualitatea de la spartani cînd se ştie că la ei era practic un regim fascist, iar cuplurile de soldaţi era pur şi simplu un dictat al statului! Romanul lui Petronius nu evită deloc femeile ba sunt şi ele prezente şi ahtiate după sex!

 2. @Schwul – ai citit Satyricon? Ca eu prin clasa a 9-a asta faceam ;). Iti spun, fara nicio concesie, ca Satyriconul e un roman preeminent gay, pederast, poponaut, curist, muieshleag, pulimorf, preputoidal sau cum vrei sa-l mai numesti. Daca apar si femei este ca urmare a rolului lor pur social.

 3. Da. Relaţiile intre persoane de acelasi sex erau descrise des in operele romane. Daca imi amintesc eu bine chiar si eu am invatat la scoala ceva dar despre lesbiene. Nu sunt sigura de asta. Oricum sumt multe romane in care sunt descrise partide de amor intre homosexuali. Un exemplu este “Shogun”. Nu sunt multe scene dar merge.

 4. @JustMya – stii bine, ai dreptate. In insula Lesbos din fostul spatiu elenistic, poetesa Sapho era cunoscuta ca lesbiana. 75% din scrierile ei sunt despre femei si sexul cu femei 🙂

 5. Aha da,mi-am amintit. Mi s-a parut chiar interesanta acea lectie mai ales ca atunci eram indragostita de o fata.

 6. Eu cred ca imparatul a fost un fel de parashuta din asta sensuala:

  “buna
  ce faci
  eu sunt aditzu un tip sensual de 17 ani ahhhh am nonstop dorinte fierbinti si as vrea sa ne cunoastem
  de ce nu vrei sa vorbim”

  numa’ ca avea si supusi. 🙄

  P.S.: ahhhhhh, nonstop. 😀 😀 😀

 7. @RobertG: foarte tare comentariul. Da, ceva de genu era… un puşti de 17 ani cu mintea doar la sex…

 8. Bravo RAUSS acum inteleg de ce iti mai zici si AMIRAL. Si apropo fluturele amiral e unul foarte frumos colorat.

 9. aaa, stai mah, tu te referi la alta, uf, am confundat. “Asinus apuleius” n-am citit textul complet 🙂

Comments are closed.

Vezi si...

Cum arăt ? (Sexul și complexul, sau Ochiul păcălit de lume)

În lumea gay, chiar mai mult decât în lumea straight, nimic nu e mai important decât felul cum arăţi. Look is everything. Felul în care ne prezentăm celor din jur are consecinţe imediate asupra felului în care suntem percepuţi (cel puţin la început, pentru că apoi se mai poate...

Articole din aceeasi categorie