No menu items!

Miss Travesti România 2010

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

Au trecut 6 ani de când în Romania la Cluj-Napoca era organizat pentru prima oară un concurs de Miss Travesti care punea la grea încercare marea majoritate a gay-ilor care obișnuiau să se travestească prin cluburile gay ale vremii. Pentru unii era un ideal, pentru alții era o provocare, însa ceea ce cu siguranță că toți concurenții au avut în comun a fost un soi de curaj nebun amestecat cu dorința de a fi cel mai bun travestit din țară.

Miss Travesti 2010 va avea loc peste exact 24 de zile, mai exact pe 5 iunie.

Acești gay dupa pregătiri intense, după regizarea fiecărei secunde din cele maxim patru minute cât le este permis să își prezinte numărul, au parte an de an de clipe de glorie sau eșec, bucurie sau tristețe, lacrimi de fericire sau de dezamăgire, amestec de alb si negru. Toate acestea creionează o lume aparte – cea a travesti-ului, o lume plină de mister și poezie, o lume fără de care tabloul scenei gay de pretutindeni nu ar fi complet niciodată.

Și în acest an, Miss Travesti este organizat de Lucian Dunăreanu, în inima Ardealului, la Cluj-Napoca, acolo unde se îmbină stilul și atitudinea cu reminescenșele culturale ale defunctului Imperiu Austro-Ungar.

Clubul clujean Roland Garros va fi gazda concursului în acest an.

Din 2005 până în 2009 Miss au participat la Miss Travesti Romania zeci de gay din țară și toți au câștigători cu toate că primele locuri au fost ocupate de nume ca: Petruța Grasa (2008), Kaballa (2005), Fernanda (2007), Lidia Muianu (2006) și Andreea La Diva (2009). Acesti gay și-au demonstrat în primul rând lor, și mai apoi celorlalți că travesti-ul este treabă serioasă, chiar dacă mereu au existat dispute pro și contra travesti-ului.

Travesti-ul pus sub lupă
Travesti-ul pus sub lupă

Am hotărât să îl contactez pe Lician Dunăreanu pentru mai multe detalii legate de ediția din acest an a Miss Travesti și cam asta a rezultat:

După cum se știe, de-alungul anilor ai fost singurul care a inițiat un concurs de Miss Travesti. Cum ți-a venit ideea și ce te-a determinat să continui în condițiile în care uneori e greu de derulat un astfel de proiect (dacă îl putem numi așa) fară niciun suport?

Numerele de travesti sunt momente umoristice. Unele pot fi imitaţii şi parodieri ale vedetelor cunoscute iar altele dezvoltă un adevărat comic de situaţie tocmai prin îmbrăcarea bărbaţilor în femei şi invers. Pornind de la teorie, pe care o ştiam încă din facultate, şi observând că ce se întâmplă pe scena drag queen din România nu are nicio legătură cu arta, împreună cu alţi amici din Cluj am pornit la înfiinţarea unei trupe de travesti. Gestul a fost unul riscant pentru noi. Eram convinşi încă de la început că vom fi discriminaţi, blamaţi şi neînţeleşi de către ceilalţi bărbaţi gay din comunitate. Atâta timp cât vezi la televizor diferite personaje care spun că fac travesti şi că îşi doresc implanturi, schimbări de sex sau că se simt femei, evident că bărbaţii gay cât şi întreaga societate din România, au inţeles greşit fenomenul şi au asociat întotdeauna travestiul cu transsexualitatea. Apoi întreaga comunitate gay cu travestiţii. Trebuia să modificăm percepţiile!

Ne-am propus să promovăm ideea de teatru, pentru că, până la urmă, orice bărbat inzestrat cu puţin mai mult curaj şi talent, poate face un număr extraordinar de travesti. Asta este de fapt travestiul – o joacă serioasă, facută cu cap, pentru a-i binedispune pe ceilalţi. Iar cei care joacă sunt bărbaţi, indiferent de orientarea lor sexuală.

Dacă cu trupa reuşeam să transmitem mesajul publicului pe unde eram invitaţi, următoarea problemă era să le schimbăm şi celorlalţi “drag queen” concepţiile despre ce este travestiul şi cum se joacă el corect.

Aşa a apărut şi ideea de concurs – Miss Travesty România – la care concurenţii sunt puşi în situaţia în care să renunţe la outfit-ul de femei verite şi la gesturile de dive pentru a imita ca la carte (gesturi, machiaj, fizionomie, coregrafii, îmbrăcăminte, elemente de decor) sau a parodia (prin exagerare) vedetele autohtone sau internaţionale.

De aproape 10 ani lupt pentru diferite idei comunitare. Fără bani. Eu nu sunt un activist plătit. Iar aproape tot ce am făcut a fost prin auto-finanţare. Petrecerile gay pe care le organizez la Cluj mi-au adus sumele necesare pentru derularea an de an a concursului cât şi a altor activităţi şi evenimente, erile Filmului Gay, campanii de sensibilizare, etc.

Acum aproape 10 ani când am fost renegat de familie am considerat că nu mai am nimic de riscat şi pot milita şi sprijini şi eu la vizibilitatea comunităţii. Acum regret enorm. Şi asta nu datorita reacţiilor societăţii ci a celor din comunitatea noastră. În loc să-i sprijinim şi să-i incurajăm pozitiv (cu criticile de rigoare atunci când este cazul) pe cei care prind curaj şi îşi propun să facă ceva constructiv, de cele mai multe ori le dăm în cap şi îi trimitem să stea jos, în banca lor. Este foarte greu să continui şi să lupţi pentru o idee, mai ales când vezi că până şi viaţa ta personală (paranoia gay: “nu mă întâlnesc cu tine că eşti foarte cunoscut”) ţi-a fost influenţată iar a da peste oameni care să îţi ofere suport moral este foarte greu.

În acest an, de cotitură cred eu, marcat de criza economică despre care se tot vorbește, cine suportă costurile concursului Miss Travesti 2010? Mă refer la închiriatul localului, transport, accesorii, recuzită.

Anul trecut PSI România a sprijinit concursul cu cazarea participanţilor. Deci a existat şi un astfel de sprijin care, sperăm noi, să se repete. Indiferent dacă vom fi ajutaţi sau nu, suntem pregătiţi financiar pentru a suporta toate cheltuielile pentru organizarea concursului, mai ales că anul acesta vor fi… mai multe.

Discutam cu Fernanda și spunea că s-ar putea să participe. Au voie să participe concurenți care au câștigat la vreo ediție titlul de Miss Travesti?

Regulamentul, care apare şi pe site-ul oficial al concursului, nu interzice participarea celor care au câştigat până acum marele titlu cu o singură excepţie, care a devenit deja tradiţie: căştigătorul de anul trecut va juriza în acest an, deci nu poate participa. Altminteri este deschisă participarea pentru toţi. O aşteptăm şi pe Fernanda să se înscrie.

Cere sunt din punctul tău de vedere calitățile necesare pentru a face un travesti bun? Poți să îmi dai căteva exemple demne de urmat?

Nu trebuiesc niste calitati extraordinare insa există un mic secret: întotdeauna pe scenă să fii conştient că… eşti bărbat. Şi să-ţi joci rolul din perspectiva bărbatului.

Deja suntem familiarizati cu modul de desfășurare a Miss Travesti. Cum se va desfășura concursul din acest an? Avem ceva nou?

Sunt foarte multe lucruri noi. În fiecare an ne contabilizăm greşelile şi vedem cum putem dezvolta următoarea ediţie. Aşadar, anul acesta vă invităm la un spectacol complex. Mai multe nu o să vă spun 🙂

Cine s-a înscris până acum? Cati concurenti vor fi?

Lista celor înscrişi poate fi accesată pe site-ul concursului. Apar mereu completări.

Stiu ca membrii juriului sunt mereu obiect de disputa intre concurenti. Cine va face parte din juriu?

În fiecare an juriul a fost ales doar cu câteva zile înainte, special pentru a nu se face presiuni asupra juraţilor. Aşa va fi şi la această ediţie. Dar ce vă pot spune sigur de pe acum e că în juriu vor fi teatrologi, actori, regizori, artişi, (ca şi până acum) dar şi membrii ai comunităţii, familiarizaţi cu fenomenul.

8 COMMENTS

 1. Mă cam doare capu`… nu cred că e de la insolaţie:lol:

  În fine, am aruncat şi eu un ochişor pe site-ul respectiv, şi ce pot să spun… concurentele e frumoase, pare deştepte şi sigure pe ele, şi de asemenea concurentele e şi multilateral dezvoltate.

  Mult succes!

  P.S.: Se dă şi la TV? Adică… pot vedea show-ul şi la TV în direct, sau doar miercurea la Cronica Cârcotaşilor şi duminica, în reluare?

 2. P.P.S.: Simt nevoia să adaug că singura concurentă ce mi-a plăcut şi pentru care am un deosebit respect e KABALLA!

 3. @Persona non grata: Kaballa nu e concurenta. Ea e diva. 😛 (Si mai rar ca ea!)

 4. Eu as spune: “singurul concurent”. Tocmai asta e mesajul unui concurs de travesty: ca sunt barbati!

  • Ştiu care e mesajul transmis, însă eu i-am folosit numele de scenă şi m-am raportat la identitatea sexuală cu care se identifică în momentul în care îşi face rolul, adica la sexul feminin.

Comments are closed.

Vezi si...

Surprizele vieții mele

Un fel de completare și continuare a acestui post. Aveam 7 sau 8 ani când l-am întâlnit. Eram în Craiova și el avea un păr blond creț, era de-o seamă cu mine, mă fascina de la bun început. Voiam să petrec cât mai mult timp cu el, să-l cunosc cât...

Articole din aceeasi categorie