No menu items!

Ceva se întâmplă în America…

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

La începutul anului 2014 erau 16 state americane care recunoșteau căsătoriile între persoane de același sex, acum o săptămână erau 19 state care permiteau căsătoriile între persoane de același sex, astăzi sunt 30 – treizeci. 58.7% din populația Statelor Unite ale Americii trăiește astăzi în state care recunosc faptul că și persoanele LGBTQ au drepturi egale și merită o viață demnă.

În vara anului trecut, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că Actul pentru Apărarea Căsătoriei (DOMA) este neconstituțional sub amendamentele V și XIV ale Constituției SUA, așa cum am scris și aici.

În cazul U.S. v. Windsor, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis cu o majoritate de 5 (cei patru judecători liberali și Judecătorul Kennedy) la 4 că secțiunea III din DOMA, cea care se referă la definirea căsătoriei în aspecte ce țin de legea federală, este neconstituțională pentru că duce la o „lipsire de o libertate egală a persoanei” care este apărată de amendamentul al V-lea al Constituției SUA.

Astfel, toate cuplurile LGBT căsătorite legal la nivel statal în SUA vor fi recunoscute la nivel federal în mod egal cu cuplurile heterosexuale și vor beneficia de toate beneficiile fiscale, sociale și economice de care se bucură cuplurile heterosexuale căsătorite.

ScreenShot003Limbajul folosit de către autorul motivării deciziei din cazul DOMA, judecătorul Anthony Kennedy, a fost atât de larg și a atacat atât de expres discriminarea persoanelor LGBTQ, precum și lipsa unui motiv rațional sau a unui interes legitim al statului pentru a discrimina într-un asemenea fel, încât a fost format un val judiciar în toate statele americane. Într-un an de zile, numărul statelor care recunosc căsătoriile între persoane de același sex s-a dublat, în special după decizia de săptămâna trecută a SCOTUS de a refuza judecarea a cinci apeluri împotriva unor sentințe a curților de apel federale împotriva respectivelor state. Sistemul juridic american, anglo-saxon, a permis astfel folosirea jurisprudenței pentru lărgirea numărului de state asupra cărora se aplică sentințele instanțelor federale de apel.

Întreaga presă americană anunță victoria definitivă a mișcării LGBTQ în Statele Unite, o victorie ce pare fără apel și cu șanse mici de răsturnare.

De ce ne interesează pe noi, românii?

Deciziile instanțelor americane, precum și schimbările societale americane nu ne afectează direct pe noi, nici pe homofobii din România. Totuși, trebuie să reținem că valurile schimbărilor societale încep în occident și se extind în întreaga lume, iar noi avem obiceiul de a copia modelele occidentale, de bună voie sau forțați de alții.

Cu timpul, în 5-10 ani, vom putea vedea cum valurile schimbărilor normelor morale și percepțiile societale vor fi afectate de influxul cultural american și occidental, mai ales că tinerele generații sunt sub influența permanentă a culturii TV americane.

Articolul pe care l-am scris anul trecut pe tema deciziei SCOTUS: DOMA & Prop8 au zburat

5 COMMENTS

  1. Nu a zburat nimic MarioG, poate doar a rătăcit, dar acum este acasă.

    Cât despre subiectul abordat de tine, sigur ai dreptate, doar să mai pui un 5, 10 ani în plus pentru România, noi trebuie întâi să ne recâștigăm moralitatea.

  2. Pe Coasta de Est, societatea americana este intr-adevar deschisa in a accepta toate freneziile sexuale. Restul statelor americane, sau Texas de pilda, sunt mai conservatoare decat Romania chiar.
    Din punctul meu de vedere, cele mai gay-friendly tari sunt Germania, Spania si Brazilia.
    Americanii, sunt in general foarte comunisti, asa ca o decizie de acest gen, se poate impune rapid, insa mentalitatea oamenilor nu o poti schimba cu una cu doua.

Comments are closed.

Vezi si...

S-a incheiat Gala Premiilor Gay 2008

S-a terminat si editia de acest an a "Festivalulului Serile Filmului Gay 2008", desfasurandu-se intre 13-19 octombrie. O parte din noi a fost prezenta la Cluj-Napoca unde am revazut locuri si oameni dragi. Din cauza unor facturi de tin de "drumuri si poduri" precum si a "precipitatilor abundente" nu...

Articole din aceeasi categorie